Binnenland

Ombudsman bekijkt medische zorg asielzoekers

DEN HAAG (ANP) – De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer gaat onderzoek doen naar de medische zorg die (uitgeprocedeerde) asielzoekers krijgen. Brenninkmeijer heeft klachten gekregen van artsen die in 2012 asielzoekers hielpen in het tentenkamp in Ter Apel. De artsen zeggen dat ze daar een paar honderd vreemdelingen aantroffen met verschillende aandoeningen waarvoor ze nergens behandeling kregen. Dat is voor Brenninkmeijer aanleiding te onderzoeken hoe goed en toegankelijk de medische zorg voor asielzoekers is.

21 February 2013 06:36Gewijzigd op 15 November 2020 02:04
Uitgeprocedeerde asielzoekers vragen met een demonstratie op het Plein in Den Haag aandacht voor hun situatie. Foto ANP
Uitgeprocedeerde asielzoekers vragen met een demonstratie op het Plein in Den Haag aandacht voor hun situatie. Foto ANP

Dat schrijft de ombudsman in een brief aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Het onderzoek moet nog dit voorjaar klaar zijn.

„De artsen constateerden dat deze mensen langdurig verstoken zijn geweest van voldoende medische zorg. Zij vonden dit schokkend omdat deze vreemdelingen kort daarvoor nog in asielzoekerscentra of penitentiaire inrichtingen verbleven, waar medische zorg voor hen beschikbaar is”, staat in de brief van Brenninkmeijer. „Er is feitelijk sprake van medisch achterstallig onderhoud bij deze mensen”, lichtte hij toe.

De ombudsman erkent dat de overheid geen enkele garantie kan geven dat iedereen gezond is of zich gezond voelt, maar wijst er wel op dat het recht op gezondheid sinds 1983 is opgenomen in de Grondwet. En dat schept volgens Brenninkmeijer voor de overheid een verplichting om voor iedereen in Nederland medische zorg te garanderen.

Ondertussen heeft de ombudsman al enkele gesprekken gevoerd met (uitgeprocedeerde) asielzoekers, zorgverleners en artsen. En er staan nog meer gesprekken in de planning met betrokkenen en deskundigen, onder wie medewerkers van asielzoekerscentra. Brenninkmeijer schrijft in de brief ook met Schippers om tafel te willen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) deed eerder al onderzoek naar het onderwerp. Daaruit bleek dat de toegankelijkheid van de zorg en de bereikbaarheid van de huisarts voor asielzoekers was verbeterd, hoewel er ook nog wel onduidelijkheden waren voor de vreemdelingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer