Politiek

Oppositie koopt weinig voor plan Asscher

DEN HAAG (ANP) – Oppositiepartijen reageerden woensdag kritisch op het plan van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Integratie) om nieuwkomers in Nederland een contract te laten tekenen. SP en D66 reppen van „leeg contract” en „symboolpolitiek”. Het CDA wijst op het risico dat het blijft bij woorden op papier.

20 February 2013 16:50Gewijzigd op 15 November 2020 02:04
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. Foto ANP
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. Foto ANP

CDA’er Pieter Heerma vindt het goed dat het kabinet ervoor kiest om ook EU-ingezetenen te laten inburgeren. „Ze erkennen dat het nodig is. Het CDA heeft hier eerder ook voor gepleit. Maar de integratieagenda van Asscher is wat mager en nog weinig concreet. Wij willen niet alleen mooie woorden op papier, maar ook daden.”

Volgens D66-Kamerlid Steven van Weyenberg bewandelt het kabinet een zinloze weg door ook mensen die uit Turkije en de Antillen naar Nederland komen, te laten inburgeren. Hij wijst erop dat Turkse migranten dat volgens de Europese regels niet hoeven. „Om EU-burgers tot het ondertekenen van een dergelijk contract te verplichten, lijkt ons een heilloze exercitie die afleidt van waar het echt om gaat. Problemen met sommige nieuwkomers los je niet op door alle nieuwkomers een contract te laten tekenen.”

Het te tekenen participatiecontract heeft volgens D66 geen toegevoegde waarde. „De minister gelooft toch niet echt dat een dergelijke papieren werkelijkheid uitkomst biedt?” SP-Kamerlid Sadet Karabulut noemt het contract leeg, want er wordt geen enkele actie aan verbonden. Volgens haar levert het niks op. Het onderschrijven van bepaalde waarden betekent geen oplossing van de integratieproblemen, zegt ze.

De mogelijkheden om de taal te leren zijn door het eerste kabinet-Rutte aanzienlijk beperkt en daar verandert nu niets aan, klaagt Karabulut, die vindt dat inburgering weer als onderwijs en investering op de kaart moet. Daarbij moeten er ook voorwaarden aan werkgevers worden opgelegd. Als die dan zo graag goedkope arbeidskrachten willen, dan moeten ze ook faciliteiten voor inburgering bieden, stelt de SP.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer