Wegwijs 2013: gezellig een dagje uit
UTRECHT – Orgelklanken klinken door de hallen van de Jaarbeurs. De geur van verse stroopwafels waaiert in het gangpad. Moeders wurmen met buggy’s tussen de bezoekers door. Wegwijs 2013 is dinsdag van start gegaan.
Beleving, bezinning en ontmoeting zijn volgens de organisatie de drie pijlers van de gezinsbeurs. Vooral die laatste lijkt ook deze jubileumeditie –het is de twintigste Wegwijs– de boventoon te voeren. Intussen proberen standhouders goede zaken te doen.
Groothuis Bouw uit Emmeloord staat voor het eerst op Wegwijs. Geïnteresseerden kunnen online hun droomhuis samenstellen. Natuurlijk merkt het bedrijf dat het crisis is, maar hoofd verkoop René de Groot wil niet klagen. „We bouwen minder huizen dan een paar jaar geleden, maar de huizen die we bouwen zijn groter en royaler. Mensen met hogere inkomens blijven investeren.”
Een moeder en een dochter uit Oldebroek zijn speciaal naar Wegwijs gekomen om kleding in te slaan. „Hier kun je tenminste rokken van normale lengtes vinden”, zegt moeder.
In het Kits Kinderdorp zijn jongens en meisjes druk aan het skelteren. Anderen leven zich uit op trampolines. De kleinsten spelen in de zandbak. Marc en Boas Tanger uit Assendelft boetseren aan een lange tafel. „Ik maak een springkussen”, zegt Boas (6) verlegen. Vader Jaco lacht. „We zijn gezellig een dagje uit. Het is tenslotte vakantie.”
Ergens in hal 2 bekijkt het echtpaar Van Eckeveld uit Woudenberg de plattegrond. „Het is hier gezellig. Wij zien allemaal bekenden”, zegt Dieneke. Gerard zegt dat zij vooral langs de goede doelen lopen. „We doen zelf veel vrijwilligerswerk. Uit liefde voor de medemens en voor het Woord van God”, verklaart hij.
Organisaties die zich inzetten voor een goed doel, zijn vanouds massaal op Wegwijs aanwezig. Vrijwilligers doen hun uiterste best om nieuwe donateurs binnen te slepen. In een van de paden loopt het publiek zichtbaar om een al te opdringerige jonge vrouw heen.
Een agressieve werving wordt niet meer op prijs gesteld, weet coördinator Bert Gijsbertse van de Bond tegen vloeken. „Wij zijn er radicaal mee gestopt. In 2004 haalden we op de beurs nog 850 nieuwe donateurs binnen. Anderhalf jaar later waren het er 450 en weer anderhalf jaar later nog maar 220. We hebben nu een veel bescheidener stand en laten vooral zien wat we met het geld van de mensen doen.”
Pianist Wilbert Magré (21) draait mee in het dagelijks programma op het muziekpodium. Tussendoor bemant hij de stand in hal 3, waar hij samen met zijn vader Wim cd’s en bladmuziek verkoopt. Het duo Magré en Magré ligt goed in de markt.
Het Reformatorisch Dagblad vraagt aandacht voor de overgang van de krant naar tabloidformaat, die voor april gepland staat. Veel bezoekers pikken een proefkrant mee. „Eindelijk”, zegt iemand. Een ander vraagt zich af of de inhoud van de krant ook verandert. Een RD-medewerker legt uit dat dit niet het geval is.
Wie nog geen vakantie heeft geboekt, kan in hal 3 zijn hart ophalen. Riet van Winkhoff van Beter-Uit maakt reclame voor compleet ingerichte bungalowtenten. „Geen gedoe meer met opzetten als je aankomt”, zegt ze. Een jonge vrouw twijfelt. „Het lijkt me zo klein. Ik ga toch maar liever in een huisje.”
Op het belevingsplein ”Veteranen in actie” staan jongelui in de rij voor de klimtoren. Vrijwilligers van de Vereniging Historische Militaria zien eruit alsof ze zo uit het oerwoud van Nieuw-Guinea weggelopen zijn. Robert-Jan Warmerdam draagt het uniform van een marinier uit de jaren vijftig. „Dit jasje komt uit het Amerikaanse leger. Het Nederlandse leger heeft lang gebruikgemaakt van Amerikaanse spullen.”