Politiek

EU krijgt meer grip op begrotingen

BRUSSEL – Er is een Europees akkoord over meer begrotingscontrole. Het Europees Parlement, de EU-lidstaten, onder voorzitterschap van Ierland, en de Europese Commissie zijn het woensdag eens geworden over het zogenoemde ”two pack”.

Redactie economie
20 February 2013 11:09Gewijzigd op 15 November 2020 02:03
Foto EPA
Foto EPA

Dat zijn twee verordeningen die het toezicht van de Europese Commissie op de begrotingen van de lidstaten aanscherpen. Het dagelijks bestuur van de Unie kan volgens de nieuwe regel­geving al op basis van de in het voorjaar door de nationale regeringen ingediende begrotings­voorstellen met aanbevelingen komen.

Europarlementariër Wortmann-Kool (CDA) is opgetogen over het akkoord. Zij spreekt van een cruciale toevoeging aan bestaande bepalingen. „Het geeft de Commissie de mogelijkheid sneller bij te sturen, met name bij die landen die in de problemen dreigen te geraken.”

Ook zijn in het ”two pack” de spelregels vastgelegd die gevolgd moeten worden als een land financiële steun ontvangt uit Europa. Steunprogramma’s voor onder meer Griekenland en Ierland werden ad hoc opgesteld, nu is de procedure helderder omschreven.

Volgens Eurocommissaris Olli Rehn (Economische en Monetaire Zaken) kunnen de ver­ordeningen binnen enkele weken definitief worden goedgekeurd door de ministerraad en het voltallige Parlement. Dat betekent dat ze ingezet kunnen worden bij de begrotingsvoorbereidingen voor 2014. „De vitale basis voor verdere stappen in het proces van wederopbouw en versterking van de economische en monetaire unie is hiermee gelegd”, aldus Rehn.

De EU-landen zetten voorlopig geen concrete stappen op weg naar gemeenschappelijke schulduitgifte. Het EP wilde een toezegging dat er werk zou worden gemaakt van zogenoemde euro-obligaties. Voor veel lidstaten, waaronder Nederland, ging dit te ver. In de onderhandelingen zijn de EU-instellingen overeengekomen dat er een werkgroep komt die voor maart 2014 zijn bevindingen naar buiten brengt over de wenselijkheid, risico’s en voorwaarden van het invoeren van deze zogeheten euro­bonds. Daarmee is het onderwerp voorlopig op de lange baan geschoven. „De lidstaten durven het helaas niet aan om het beste uit Europese samenwerking naar boven te halen”, reageerde Europarlementariër Eickhout (GroenLinks) woensdag

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer