Schippers wil sterkere afname zout in voeding
DEN HAAG – Producenten van voedingsmiddelen die nog veel zout bevatten, kunnen snel van minister Schippers een brief op de mat verwachten met de oproep haast te maken met verlaging van het zoutgehalte.
In een brief aan de Tweede Kamer beschrijft minister Schippers (Volksgezondheid) de stand van zaken rond zout in levensmiddelen. Ze meldt daarin dat ze „op dit moment geen reden ziet” om die zoutreductie met wetgeving af te dwingen.
Eerder had Schippers gedreigd met wettelijke maatregelen als de voedingsmiddelensector zich niet méér zou inspannen om zout uit producten te halen.
Op basis van de gegevens over vorig jaar concludeert Schippers dat de dagelijkse zoutconsumptie met ongeveer 3 procent is gedaald ten opzichte van 2011. Ze hoopt een reductie van 9 procent te bereiken in 2015.
Ze schrijft dat „veel partijen bezig zijn het zoutgehalte van voedingsmiddelen te verlagen. De ene sector is hierbij verder of actiever dan de andere sector.”
Het proces is er een van de lange adem, stelt ze in de maandag verstuurde brief. „In het Verenigd Koninkrijk wordt al langere tijd sterk ingezet op verlaging van de zoutconsumptie. Deze is daar in een periode van tien jaar met 15 procent gedaald. De situatie in beide landen is uiteraard niet volledig vergelijkbaar, maar het geeft wel een beeld van het tijdsbestek dat nodig is om substantieel resultaat te bereiken.”