Libische bisschop niet bang voor islamistische staat
TRIPOLI – Bisschop Giovanni Martinelli van Tripoli is niet blij met de activiteiten van zendelingen in Libië. „Het schaadt de kerken in het land en is niet naar het Evangelie”, oordeelt hij.
De rooms-katholieke Martinelli is van geboorte Italiaan, maar kent Libië van haver tot gort. Hij woont er al decennialang en heeft de bevolking leren kennen als „diepreligieus en vreedzaam.”
Ja, er waren de afgelopen maanden extremistische groepen in het land actief, erkent hij. Hij bevestigt bovendien dat verschillende kloosters in de oostelijke regio Cyrenaica door de nonnen zijn verlaten na dreigementen vanuit fundamentalistische hoek. „Kritiek” en „zeer spanningsvol”, noemde Martinelli de situatie in de regio begin deze maand tegenover de rooms-katholieke nieuwsdienst Fides.
Inmiddels lijkt hij de zaak echter te relativeren. „De nonnen die zijn vertrokken, waren nog jong en nog niet gewoon aan het leven in een islamitische omgeving”, verklaart hij. „Zij zijn naar het buitenland vertrokken. Nu, dat is goed.”
De geestelijke zegt zich echter geen ernstige zorgen te maken over het opkomende extremisme in Libië. „De Libische volksaard is niet agressief en fundamentalistisch”, betoogt hij. „Fundamentalistische invloeden komen vanbuiten.”
Martinelli vreest dan ook niet voor de toekomst van de kerk in het land. „In de meeste regio’s van het land zit niemand ons dwars. Vergeet bovendien niet dat alle christenen in Libië buitenlander zijn. Libische christenen kennen we niet.” Het zijn momenteel vooral Afrikanen en Aziaten die de kerkbanken bezetten, maakt Martinelli duidelijk. Onder hen zijn veel Filipino’s. „Ze werken vaak in de ziekenhuizen tot in de meest afgelegen gebieden, midden in de woestijn. Voor fundamentalisten zijn ze niet bang.”
Het werk van vier vorige week opgepakte zendelingen kan de bisschop niet waarderen. „Hun gedrag is niet naar het Evangelie”, zegt hij stellig. „Waarom niet? Het is de missie van de kerk de moslims hier te respecteren en lief te hebben. Het enige wat we kunnen doen, is ons geloof laten zien.” Volgens de bisschop schaden de zendingspraktijken de bestaande kerken door tegen de wetgeving in te gaan. Over de toekomst van Libië toont Martinelli zich optimistisch. „Hier wonen zeer vriendelijke mensen die openstaan voor een nieuw leven. Ik denk dat ze langzaam, langzaam, daar naartoe werken.”