Christenen in Libië voelen druk toenemen
APELDOORN – Christenen in Libië voelen zich steeds verder in het nauw gedreven. Islamistische extremisten ‘zuiverden’ de oostelijke regio Cyrenaica eerder deze maand al van een decennialange christelijke presentie. Apostolisch gezant Giovanni Martinelli noemde de situatie in de regio eerder deze maand „kritiek” en „zeer gespannen.”
In Derna, een oostelijke havenstad in Libië, functioneerde bijna honderd jaar een kloostergemeenschap die zich noemde naar de ”heilige familie”. Begin deze maand dwongen islamistische groepen de kloosterlingen echter hun biezen te pakken en de stad te verlaten.
Drie andere orden in de regio Cyrenaica ondergingen later deze maand hetzelfde lot, meldde de rooms-katholieke nieuwsdienst Fides vorige week. In Cyrenaica is alleen in de hoofdstad Benghazi het klooster nog open. Ook daar was de situatie vorige week echter dermate gespannen dat de rooms-katholieke pastor ter plaatse geadviseerd werd de kerk te verlaten en voorlopig elders onderdak te zoeken.
Het zijn niet de eerste voorbeelden van antichristelijk islamistisch fundamentalisme in Libië. In januari vonden twee christenen de dood toen een bom ontplofte bij de koptische kerk in de stad Misurata. In april vorig jaar vernielden extremisten tientallen graven op de Britse oorlogsbegraafplaats in Benghazi, terwijl een groot kruis op de dodenakker met grof geweld werd toegetakeld.
De arrestatie van de vier buitenlandse zendelingen in Libië, vorige week, staat dus niet op zichzelf. In de Libische krant Libya Herald waarschuwde de grootmoefti van Libië, sjeik Sadik al-Ghariani, juni vorig jaar al voor christelijke zendingsactiviteiten in zijn land. „Christelijke missionarissen zijn reden tot grote bezorgdheid, omdat de chaos en het gebrek aan veiligheid en grenscontroles het zeer gemakkelijk maken om het land binnen te komen”, beklaagde Ghariani zich.
De moefti hekelde het feit dat de christenen hun „subversieve ideeën” gepaard lieten gaan met de „verleiding van geld.” Jonge Libiërs zouden bovendien met overspel en pornografie warm gemaakt worden voor het geloof. „Sommige Libische families informeerden ons dat leden van hun familie bekeerd zijn tot het christendom omdat zij (de missionarissen) erin zijn geslaagd twijfel in hun harten te zaaien”, aldus de moefti.
De kerk in Libië telde voor de val van het regime van Gaddafi zo’n 100.000 leden, vrijwel allen van buitenlandse origine. Hun aantal is inmiddels sterk gereduceerd omdat expats het land in groten getale hebben verlaten.
De enkele officiële kerken in Libië hebben de autoriteiten beloofd zich niet bezig te houden met evangelisatie. „We verspreiden geen literatuur en dus ondervinden we geen problemen”, zei de anglicaanse pastor Vasihar Baskaran deze week tegenover de Britse krant The Guardian. „We respecteren hun religie (van de Libiërs, MW).”
De Anglicaanse Kerk is al 200 jaar present in Tripoli en kent geen Libische leden. Baskaran zei de eerste Libische christen nog te moeten tegenkomen.
In het oosten van het land lijkt het nalaten van evangelisatie echter al geen garantie meer voor rust te zijn. Daar moet de zuivere islam heersen.