Poch: Ik kon geen transporttoestel besturen
BUENOS AIRES – De voormalige Transaviapiloot Julio Poch was helemaal niet in staat om transportvliegtuigen te besturen waarmee in Argentinië de zogenoemde dodenvluchten werden uitgevoerd. Dat betoogde Poch maandagmiddag zelf bij de rechtbank in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, waar hij in een verklaring zijn onschuld probeert aan te tonen.
Ook verklaarde Poch dat hij niet eens wist dat er dodenvluchten bestonden. Hij hekelde het feit dat onderzoeksrechter Sergio Torres hem aanvankelijk verantwoordelijk hield voor misdaden begaan tegen 615 tegenstanders van de dictatuur in Argentinië (1976-1983). Dat werd later teruggebracht tot enkele tientallen.
De voormalig piloot maakt maandag een strijdvaardige indruk en houdt een helder en goed voorbereid betoog.
De aanwezigheid van de Nederlandse ambassadeur in de rechtszaal wekt bij veel mensen onvrede op. „Het wordt op de publieke tribune gezien als ongepaste druk op de rechters”, aldus journaliste Claudia Vasquez van de Commissie voor de Herinnering. Die doet verslag van alle processen rond de dictatuur.
Een vrouw op de tribune heeft de rechtszaal maandag voortijdig verlaten. Felisa Gorfinkel was gekomen omdat haar broer destijds ook is verdwenen. Later kreeg ze te horen dat ook hij boven zee uit een vliegtuig is gegooid. „Ik kan er niet meer naar luisteren”, zei Gorfinkel over de verklaring van Poch.
Poch vertelde dat hij van 1973 tot en met 1980 aan de marine was verbonden en vanaf 1973 werd getraind in het besturen van jachtvliegtuigen, bedoeld om doelen aan te vallen. De enige keren dat hij in transportvliegtuigen zat, was hij bemanningslid of passagier, zei hij. Vanuit transportvliegtuigen werden tijdens de dictatuur in Argentinië (1976-1983) tegenstanders van het regime in zee gegooid.
Een deel van die periode werd hij naar zijn zeggen ingezet als jachtvlieger in een geschil met Chili over eilanden in het Beaglekanaal, helemaal in het zuiden van Argentinië en Chili.
Poch uitte ook kritiek op de Argentijnse justitie. „In naam van de mensenrechten worden mijn rechten geschonden”, zei hij. Volgens Poch zoekt de Argentijnse justitie niet de waarheid en gerechtigheid, maar mensen die als schuldigen kunnen worden aangewezen.