Binnenland

Vriezenveners bouwen hangbrug in Albanië

VRIEZENVEEN – Een actiedoel zoeken in het buitenland, ruim een halfjaar lang geld bijeensprokkelen, de actie uitvoeren en ten slotte weer geld verzamelen. Waarbij volop interkerkelijk wordt samen­gewerkt. Dat is het verhaal van Kees Dasselaar (75) en Henk de Lange (52) van de Werkgroep Albanië uit Vriezenveen.

Gijsbert Wolvers
16 February 2013 10:45Gewijzigd op 15 November 2020 01:59
Albanezen en Nederlanders in oktober aan het werk in het Albanese Tepelenë om een voetgangersbrug over de rivier de Vjose te herstellen. Foto Werkgroep Albanië Vriezenveen
Albanezen en Nederlanders in oktober aan het werk in het Albanese Tepelenë om een voetgangersbrug over de rivier de Vjose te herstellen. Foto Werkgroep Albanië Vriezenveen

In februari vorig jaar waren Dasselaar en De Lange in Zuid-Albanië, om er kleding, voedsel en groentezaden te brengen. In Tepelenë werden ze door evangelist Jasper Otte van de Zending Gereformeerde Gemeenten uitgenodigd om een kijkje te nemen bij een loopbrug over de rivier de Vjosë. De brug verkeerde in uitermate slechte toestand. Slechts enkele planken resteerden.

Een Albanese onderwijzer vertelde dat het onverantwoord was om de brug te gebruiken. Toch deden hij en 200 anderen –boeren, schoolkinderen– dat dagelijks, springend van de ene naar de andere plank. Bij een afgebrokkelde stenen pijler ging een vermolmde trap naar beneden en moest de rivier worden doorwaad. Omlopen naar de eerstvolgende brug kon, maar dat was 12 kilometer ver. Wekelijks viel er wel iemand van de brug, met klein of groot letsel tot gevolg.

De Vriezenveners besloten het probleem aan te pakken, samen met Otte. Deze zorgde voor toestemming van het Tepe­leense gemeentebestuur en een constructietekening. Reparatie vergde veel hout: de overspanning was 250 meter lang en 2,5 meter breed. Dasselaar stelde een begroting op, van 15.000 euro. Ondertussen was een groep Vriezenveners begonnen geld in te zamelen. Er werden folders gedrukt, brieven verstuurd en een promotie­powerpointpresentatie gemaakt.

De pr-actie had resultaat. Vriezenveen en omstreken kwam in beweging. De diaconie van de hervormde gemeente in die plaats hield een appelpluk­actie. De christelijke basisscholen lieten leerlingen geld inzamelen. Jeugdvereniging Psalm 119:9 van de hervormde kerk van Vriezenveen hield een autowasdag. Ook de opbrengsten van een poppenkledingverkoop, een middag voor ouderen en activiteiten van een recreatieteam gingen naar het goede doel.

De actie overvleugelde gemeente- en kerkgrenzen. PKN-gemeenten in Tubbergen, Wierden en Weerselo droegen hun steentje bij. De hersteld hervormde Beth-Elkerk in Vriezenveen doneerde, net als vrouwen uit de gereformeerde gemeente van Boskoop. De gereformeerde gemeente van Ottes thuisgemeente, Kapelle, en de hervormde gemeente Vriezenveen gaven elk een kwart van het benodigde bedrag.

Dan is het tijd om de brug te repareren. Op 16 oktober kwamen Dasselaar en De Lange in Tepelenë aan. „Het regende pijpenstelen”, aldus Dasselaar. „De volgende ochtend was het echter zonnig en warm. We begonnen met de voorbereiding voor het boren van gaten in de balken en planken. Het weer bleef mooi zolang we bezig waren met het aanleggen van de constructie.”

Otte had geregeld dat de Nederlanders hulp kregen van Albanezen. Na een halve week begonnen de werklieden vanaf de andere kant met de constructie. Op 20 oktober konden ze 
45 meter aan planken leggen van de 238 meter die nodig is.

In de vijf volgende werkdagen werd er stevig doorgewerkt: van 7.00 uur tot het donker werd, rond 17.30 uur. „Al die dagen leek het volop zomer”, zegt Dasselaar.

Nationale Albanese tv-zenders kregen lucht van de klus en kwamen twee dagen filmen en interviewen. Dasselaar: „Hierbij hebben wij de nadruk gelegd op de praktische kant van naastenliefde, iets wat voor veel Albanezen een onbekend begrip is.”

Toen de brug klaar was, stonden oude mensen te huilen. „Zoals een blinde man, die twee jaar lang niet aan de overkant van de rivier was geweest.” Ook de rest van de bevolking toonde zich dankbaar. Zij konden hun olijvenoogst weer veilig naar de overkant brengen. Diezelfde avond begon het te hozen, het regenseizoen was begonnen.

Teruggekomen bleken de kosten hoger dan ingeschat. Er was nog een paar duizend euro nodig. De opbrengst van een oliebollenverkoop en giften werkten het tekort weg. „Terugkijkend op wat er is gerealiseerd, hebben wij zeker de zegen van de Heere ervaren”, aldus Dasselaar. Ook Otte ervaart het zo. „Er is veel goodwill gekweekt met deze diaconale en barmhartige daad. Veel Albanezen staan nu open om een gesprek aan te gaan over onze motieven. Een evangelisatiekrantje wordt dan ook graag in ontvangst genomen én gelezen.”

werkgroepalbanie.jouwweb.nl voor verslagen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer