Kerk & religie

Redding SNS debacle voor zeker twee kerken

DEN HAAG – Zeker twee protestantse kerken zijn een aanzienlijk vermogen kwijtgeraakt als gevolg van de nationalisatie van SNS Reaal, twee weken geleden. Dat blijkt uit de lijst bezwaarmakers die vrijdag bij de Raad van State protesteerden tegen de reddingsoperatie, waardoor SNS Reaal in staatshanden kwam.

Kerkredactie
15 February 2013 23:26Gewijzigd op 15 November 2020 01:59
Foto ANP
Foto ANP

Na de nationalisatie van SNS Reaal zette de staat de waarde van alle aandelen en achtergestelde obligaties op nul. Vervolgens werden de aandeelhouders en de achtergestelde obligatiehouders onteigend. Als het onteigeningsbesluit na de procedure bij de Raad van State overeind blijft, zijn ze hun inleg gegarandeerd kwijt.

Om een dergelijk fiasco voor te zijn, besloten ruim 700 gedupeerden protest aan te tekenen. Gemeenschappelijke kern van hun verweer vrijdag was het verwijt aan minister Dijsselbloem (Financiën) dat hij het ultieme instrument van nationalisatie te snel zou hebben ingezet.

„Op dit moment ziet het er inderdaad naar uit dat wij de klos zijn”, aldus W. Doevendans, woordvoerder van het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Eefde in Eefde desgevraagd. De gemeente die bijeenkomt in de Ontmoetingskerk aan de Schurinklaan dreigt volgens de kerkrentmeester voor 10.000 euro het schip in te gaan.

Reden: een achtergestelde obligatielening, aangeschaft in 2008, zou dit jaar eindigen, maar is door de nationalisatie waardeloos geworden. „Tot voor kort konden we ervan uitgaan dat SNS ons het bedrag dit jaar zou terugbetalen”, zegt Doevendans. „Nu dus niet meer.”

De Ontmoetingskerk laat het er niet bij zitten. „Geld dat van de kerk is, wordt ons ontfutseld door de nationalisatie. Wij voelen ons gepakt door Dijsselbloem. Niemand heeft ons er in 2008 trouwens op gewezen dat het een achtergestelde lening betrof”, aldus Doevendans.

Eerder verslagen dan strijd­lustig klinkt preses J. Sijbesma van de algemene kerkenraad van de gereformeerde kerk te Kampen (GKK). „Ja, het klopt helaas dat ons college van kerkrentmeesters op de lijst staat”, beaamt hij. „Wij zien dit als een uiterst vervelende zaak.”

Tekst en uitleg over de kwestie zegt Sijbesma nog niet te kunnen geven. Ook over de omvang van het verlies wil hij nog niets kwijt. Sijbesma: „We willen graag transparant zijn, maar moeten dat in eerste instantie zijn tegenover onze gemeente­leden. Besloten is daarom om het bedrag eerst aan onze gemeenteleden bekend te maken via de kerkbode. Pas daarna informeren we de pers.”

Na enig aandringen wil Sij­besma kwijt dat het gaat om „een substantieel bedrag.”

Hoop nog iets van het geld te kunnen terughalen, heeft de GKK eigenlijk niet meer, aldus Sijbesma. „Daarvoor klonk de minister te overtuigend toen hij zijn werkwijze toelichtte. We gaan er in principe van uit dat het niet eenvoudig zal zijn.”

Een woordvoerder van het Centraal Bureau van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer in de PKN wilde vrijdag niet ingaan op de vraag of er behalve in Eefde en Kampen nog meer gedupeerde kerkelijke gemeenten bekend zijn.

De parochie Dongen en Klein Dongen-Vaart in Dongen, die ook als gedupeerde op de lijst bezwaarmakers bij de Raad van State staat, was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer