Politiek

Toch steun Senaat voor kleine raad

DEN HAAG – Het initiatiefwetsvoorstel van PvdA-Kamerlid Heijnen om de gemeenteraden te verkleinen, komt waarschijnlijk toch door de eerste Kamer. Dat komt doordat de PVV van mening veranderd is en nu toch voor lijkt te gaan stemmen.

Redactie politiek
13 February 2013 12:15Gewijzigd op 15 November 2020 01:55
Heijnen. Foto ANP
Heijnen. Foto ANP

Voorafgaand aan de behandeling van de initiatiefwet van Heijnen, die gisteren in de Tweede Kamer plaatsvond, was de PVV nog kritisch. Althans, dat viel af te leiden uit de schriftelijke voorbereiding van de wet. Ook ChristenUnie-Kamerlid Segers ging uit van een PVV-tegenstem, zo bleek gisteren uit een interview met hem in deze krant.

Aan het eind van de tweede termijn verklaarde PVV-Kamerlid Bosma gisteren echter dat zijn partij zeer waarschijnlijk toch voor de wet gaat stemmen. In hem is „51 procent” daarvoor, zo zei de PVV’er.

Hij somde drie redenen om waarom hij positief tegenover de wet staat. De eerste is dat de PVV voor een kleinere overheid is. Daar draagt dit voorstel aan bij. Verder is het volgens Bosma goed dat in tijden van bezuinigingen iedereen bijdraagt, ook gemeenteraden. Tot slot 
had de PVV’er gebeld met vertegenwoordigers van zijn partij in gemeenteraden en die hebben ook geen bezwaar tegen verkleining.

Als de PVV inderdaad voor gaat stemmen, komt het voorstel ook door de Senaat. In de Tweede Kamer is sowieso een ruime meerderheid voor. In het regeerakkoord hadden VVD en PvdA afgesproken dat de verkleining door moet gaan. Samen hebben de partijen 79 zetels. De partij 50Plus (twee zetels) zal ook voor stemmen. Met de stemmen van de PVV erbij zullen er 96 Kamerleden voor stemmen.

Als de PVV in de Eerste Kamer het standpunt van de collega’s in de Tweede Kamer volgt, krijgt het initiatief in de Eerste Kamer ook een meerderheid. VVD en PvdA hebben in de Senaat geen meerderheid. Ze bezetten samen 30 van de 75 zetels. De PVV heeft er tien en kan de wet wel aan een meerderheid helpen. Ook 50Plus heeft een zetel in de Senaat.

Heijnen wil met de wet het aantal gemeenteraadsleden terugbrengen tot de situatie voor 2002, het jaar waarin besloten werd dat wethouders niet langer deel uitmaakten van de gemeenteraden. Concreet betekent het dat gemeenteraden van gemeenten tot 40.000 inwoners twee raadszetels moeten inleveren en gemeenten met meer dan 40.000 leden vier.

SP, CDA, D66, ChristenUnie en SGP verzetten zich tegen de verkleining. Ze vinden de verkleining onjuist omdat die geen recht doet aan de pluriformiteit in de samenleving. Verder wezen ze er gisteren op dat gemeenteraden in deze kabinetsperiode veel extra taken van de rijksoverheid krijgen. Verkleining van gemeenteraden is dan ook een verkeerd signaal.

De Kamer stemt morgen over de wet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer