Buitenland

’Angst voor infectieziekten bij uitbreiding EU’

Bijna 60 procent van de bevolking is bang dat er met de toetreding van nieuwe lidstaten tot de Europese Unie in mei 2004 meer besmettelijke ziekten naar ons land komen. Dat blijkt uit een enquête van het NIPO, uitgevoerd opdracht van het KNCV Tuberculosefonds. Het Tuberculosefonds heeft de resultaten van het onderzoek donderdag bekendgemaakt.

ANP
9 October 2003 12:23Gewijzigd op 14 November 2020 00:37

Zodra de nieuwe lidstaten tot de EU zijn toegelaten, worden de burgers niet meer bij de Nederlandse grens gecontroleerd op tuberculose. Bijna 90 procent van de ondervraagden is bang dat het wegvallen van deze controles tot grotere verspreiding van de ziekte zal leiden.

Het Tuberculosefonds voorziet zelf ook grote gevaren. Vooral in de Baltische Staten komt de besmettelijke ziekte veel voor. Volgens directeur Broekmans onderschatten de Europese ministers van Volksgezondheid het gevaar volledig. Hij pleit voor een actieplan.

„Het westen moet het oosten helpen", vindt Broekmans. De hulp moet volgens hem niet alleen voor de Baltische staten gelden, maar ook voor de gebieden die daaraan grenzen, zoals Moldavië en Rusland.

Volgens de directeur moeten de ministers van Volksgezondheid gezamenlijk de tuberculoseproblemen inventariseren en vervolgens effectieve noodhulp bieden. „Daar hangt een fors prijskaartje aan. Maar die kosten moeten worden gemaakt in het belang van de volksgezondheid." Verder onderzoek zou moeten uitwijzen hoeveel geld voor het actieplan nodig is.

Broekmans vindt ook dat de Nederlandse organisatie rond de bestrijding van infectieziekten zoals tbc moet moderniseren. Volgens hem werken de veertig regionale GGD–afdelingen veel te versnipperd. Ze zouden moeten samengaan tot een aantal expertisecentra, die ook zijn toegerust om problemen met bio–terrorisme, SARS en/of vogelpest aan te pakken. De regering moet volgens hem bovendien meer investeren in vergroting van de kennis over ziekten en besmettingsgevaar.

Het Tuberculosefonds vierde donderdag in Den Haag zijn honderdjarig bestaan. Tijdens de bijeenkomst sprak in de ochtend ook minster Hoogervorst van Volksgezondheid. Hij deelt de zorgen over de verspreiding van, bijvoorbeeld, tuberculose over Europa. Hij liet zich niet uit over extra geld voor bestrijding. Wel vindt hij dat alle landen moeten helpen om tuberculose in Oost–Europa te bestrijden.

In Europa leden in 2001 391.000 mensen aan tuberculose. In 1995 waren het er nog 302.000. De ziekte komt vooral in Oost–Europa voor.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer