Kenia boos over bemoeienis Westen
NAIROBI — De Keniaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft maandag diplomaten van de Europese Unie en de Verenigde Staten bekritiseerd vanwege hun opmerkingen over de aanstaande verkiezingen in Kenia.
Volgens minister Sam Ongeri proberen de ambassadeurs de verkiezingsuitslag te beïnvloeden.
Kenia gaat op 4 maart naar de stembus. Een van de presidentskandidaten, Uhuru Kenyatta, is aangeklaagd bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag in verband met het geweld na de verkiezingen in 2007. Bij dat verkiezingsgeweld kwamen zeker duizend mensen om het leven. Het was de grootste geweldsuitbarsting in Kenia sinds de onafhankelijkheid in 1963.
De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Johnnie Carson, waarschuwde de Keniaanse bevolking vorige week niet op Kenyatta te stemmen. Frankrijk en Zwitserland zeiden alleen nog essentiële betrekkingen te zullen onderhouden met Kenia mocht Kenyatta de verkiezingen winnen.
Minister Ongeri, een bondgenoot van Kenyatta, riep maandag Europese ambassadeurs op het matje om zijn ongenoegen hierover kenbaar te maken. De minister heeft de Amerikaanse ambassadeur, die niet op de bijeenkomst aanwezig was, in een brief gevraagd om een verklaring voor de uitlatingen van Carson.
Volgens Ongeri zijn de opmerkingen van de diplomaten overduidelijk opruiend en kunnen ze een polariserend effect hebben. De Europese Unie stuurt waarnemers naar Kenia voor de verkiezingen, maar volgens Ongeri is het maar de vraag of ze wel onpartijdig zijn.
De aanklachten van het ICC tegen Kenyatta stonden maandag ook centraal tijdens een tv-debat tussen de Keniaanse presidentskandidaten. „Je kunt Kenia niet vanuit Den Haag regeren via Skype”, zei premier Raila Odinga maandagavond tegen Kenyatta, zijn belangrijkste rivaal.
Kenyatta heeft gezegd dat hij het land desnoods vanuit Nederland gaat besturen.