Binnenland

Patiënt praat mee over basispakket

AMSTERDAM – Artsen, zorgverzekeraars en patiënten kunnen aangeven welke behandelingen en medicijnen uit het basispakket van de zorgverzekering kunnen verdwijnen. Ze krijgen daarvoor een halfjaar de tijd.

Binnenlandredactie
11 February 2013 08:29Gewijzigd op 15 November 2020 01:52
Foto ANP XTRA
Foto ANP XTRA

Dat zei minister Schippers van Volksgezondheid zondagmorgen in het tv-programma Buitenhof. Het pakket dreigt nog verder uit te dijen door nieuwe behandelingen en een groter beroep dat op de zorg wordt gedaan. Minister Schippers staat juist voor de taak 1,5 miljard euro te bezuinigen op het basispakket.

Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) adviseert de minister over het basispakket, maar die adviezen doen in het veld altijd veel stof opwaaien. Afgelopen maanden ontstond er nog ophef over het voorstel om de vergoeding voor geestelijke gezondheidszorg en voor zorg bij twee zeldzame ziektes in te perken.

Het CVZ bewaakt in opdracht van het kabinet de uitgaven van onder meer de geestelijke gezondheidszorg. Schippers stelde in Buitenhof dat „de wereld ontplofte” bij elk bezuinigingsvoorstel dat het CVZ deed.

Minister Schippers vraagt het werkveld nu zelf met voorstellen te komen. Die kan de bewindsvrouw dan meenemen bij de beslissing die ze moet nemen over het CVZ-advies over het basispakket. Mocht de zorgwereld niet met bruikbare ideeën komen, dan hakt de minister zelf de knoop door, want de geplande versobering van de zorgverzekering blijft overeind staan.

Patiënten- en artsenorganisaties zijn verheugd over de oproep van minister Schippers (Volks­gezondheid) om mee te denken over mogelijke bezuinigingen in het basispakket. De Nederlandse Patiënten en Consumentenfederatie (NPCF) is blij dat Schippers „inziet dat de eerdere manier van werken dweilen met de kraan open was”, aldus directeur Wilma Wind.

Wind: „Dokters en patiënten kunnen nu gaan meebepalen welke zorg helpt en welke zinloos is. Een goede zaak.” De NPCF wil onder meer zogeheten ”praktijkvariatie” gaan bestuderen om te bepalen waarom een bepaalde operatie in het ene ziekenhuis veel vaker uitgevoerd wordt dan in het andere. Op basis daarvan kan „verspilling” in de zorg worden voorkomen.

Artsenfederatie KNMG is „zeker te spreken” over Schippers’ idee en heeft zelfs al kort overlegd met partnerpartijen. Directeur Rutger Jan van der Gaag vertrouwt erop dat de minister voorstellen uit het werkveld serieus zal nemen. „Bij eerdere bestuurlijke akkoorden werden we ook uitgebreid betrokken. Dat levert veel meer draagvlak op. Je kunt beter mét mensen praten, dan óver mensen.”

Alleen belangenbehartiger Zorgverzekeraars Nederland is minder te spreken over het plan. „Het is een interessante gedachte en meedenken is prima. Maar de overheid moet wel zelf verantwoordelijk blijven voor het zorgpakket en dat niet ergens anders neerleggen”, aldus een zegsvrouw.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer