Consument

„Gemeenten laten ozb te veel stijgen”

DEN HAAG (ANP) – Veel burgers krijgen dit jaar een grotere stijging van de onroerendezaakbelasting (ozb) voor hun kiezen dan eigenlijk is toegestaan. De gemiddelde heffing in Nederland stijgt met 3,9 procent, van 255 naar 265 euro. Dat terwijl het Rijk de grens op 2,76 procent had gesteld. Dat blijkt vrijdag uit een onderzoek dat RTL Nieuws en de Vereniging Eigen Huis hebben laten uitvoeren onder 409 gemeenten.

8 February 2013 21:23Gewijzigd op 15 November 2020 01:51
Foto ANP
Foto ANP

De ozb stijgt het meest in de Noord-Brabantse gemeente Gemert-Bakel. Burgers moeten daar 502 euro betalen. Dat is 86,7 procent meer dan de 269 euro van vorig jaar. In de gemeenten Nuenen, Gerwen en Nederwetten (Noord-Brabant) en Geldermalsen (Gelderland) stijgt de ozb met ruim 38 procent. In de nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee (Zuid-Holland) daalt de heffing juist met 43 euro, oftewel bijna 18 procent.

Ook vorig jaar steeg de ozb gemiddeld te veel. Daarom bracht het Rijk de bovengrens toen terug van 3 procent naar 2,76 procent. Die grens geldt voor alle gemeenten, ook die waar burgers juist minder hoefden te betalen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil nog niet ingaan op de cijfers en wacht de officiële gegevens van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) af. Die cijfers komen in maart.

Als blijkt dat de ozb dan inderdaad te veel stijgt, zal de minister over deze kwestie overleggen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), zo bevestigde zijn woordvoerder. Misschien moet de ozb-limiet verder omlaag. Maar welke middelen de minister heeft om ervoor te zorgen dat gemeenten zich wel aan die grens houden, kon zijn woordvoerder niet zeggen.

De Vereniging Eigen Huis wil dat de ozb anders wordt geregeld. Nu worden gemeenten waar de ozb buitensporig stijgt niet individueel aangepakt. Dat stimuleert niet om terughoudend te zijn, aldus de organisatie. Die wil ook dat de inflatie voortaan bepalend wordt. In dat geval zou de ozb niet harder mogen stijgen dan de landelijke inflatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer