Politiek

Schultz: met techniek files voorkomen

DEN HAAG (ANP) – Informatie voor automobilisten moet in de toekomst niet meer via matrixborden langs de weg worden verspreid, maar moet direct in de auto terechtkomen. Op die manier krijgen automobilisten advies dat bij hen past en worden files voorkomen. Dat schrijft minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) donderdag aan de Tweede Kamer.

7 February 2013 13:44Gewijzigd op 15 November 2020 01:49

Nederland loopt voorop met de ontwikkeling van dit soort ‘in-car’ technologie. Het zou dus ook voor de economie goed zijn als deze innovaties worden doorgezet, zodat ze bijvoorbeeld in het buitenland kunnen worden verkocht, denkt de minister.

Schultz, de autoindustrie, wegbeheerders en informatieleveranciers steken daarom de koppen bij elkaar om zo snel mogelijk tot goede ontwikkelingen te komen. Omdat het van groot maatschappelijk belang is, wil de minister komen „tot een gezamenlijke koers en een concrete agenda voor ontwikkeling en innovatie”, schrijft ze.

Tot nog toe zijn in Nederland kleine proeven gedaan met actuele en persoonlijke reisinformatie en met nieuw technieken om het verkeer te managen. „We willen nu de stap van klein naar groot maken: van kleine projecten naar een landelijke uitrol van kansrijke projecten”, aldus Schultz. Volgens haar bieden smartphones, navigatie- en communicatiesystemen nog enorme kansen om de wegen beter te benutten.

In Amsterdam loopt bijvoorbeeld een proef met in-car informatie waardoor automobilisten sneller op hun bestemming zijn. In Brabant zijn er experimenten om veiliger, comfortabeler en zuiniger te rijden. Ook is er een test om ‘schokbewegingen’ van het verkeer tegen te gaan, zodat er minder files ontstaan. Daar komt in 2014 nog een proef bij om spookfiles tegen te gaan. Dat zijn files die ontstaan zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak.

Overigens is het niet zo dat de informatie langs de weg - nu meestal verspreid via matrixborden of andere panelen - binnenkort verdwijnt. Veel automobilisten zijn nog niet zo ver dat ze een auto hebben met al deze technische snufjes. Pas als dat zo is, kan het oude systeem langzaam maar zeker verdwijnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer