Economie

Ronde twee in de strijd over de EU-financiën

BRUSSEL (ANP) – Nu moet het gebeuren. De landen van de Europese Unie moeten het eens worden over de meerjarenbegroting voor de periode 2014-2020. Donderdag en vrijdag komen de regeringsleiders en staatshoofden van de EU naar Brussel voor overleg hierover. In november gingen de leiders zonder akkoord uit elkaar, maar dat kunnen ze zich niet nog een keer veroorloven, zo klinkt het in de Europese hoofdstad.

6 February 2013 19:13Gewijzigd op 15 November 2020 01:48
Europees president Herman van Rompuy.  Foto EPA
Europees president Herman van Rompuy. Foto EPA

De posities van de lidstaten lijken sinds november niet wezenlijk veranderd. Noordelijke, veelal rijkere landen zoals Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië willen flinke bezuinigingen. Frankrijk en Italië zien de EU-begroting als de aanjager voor investeringen en groei. Landen in met name Oost-Europa willen geen grote wijzigingen in traditionele fondsen, omdat ze daar flink uit putten.

Maar de klok is onverbiddelijk. De uitwerking van dit zogenoemde Meerjarig Financieel Kader (MFK) kost namelijk nogal wat tijd. Bovendien moet het eindvoorstel ook nog ter goedkeuring worden voorgelegd aan het Europees Parlement.

De Europese Commissie wil tussen 2014 en 2020 ruim 1000 miljard euro gaan uitgeven, bijna 5 procent of 50 miljard meer dan in de huidige periode 2007-2013. Meer geld naar Europa is echter een doorn in het oog voor veel lidstaten, die in eigen land flink moeten besparen.

EU-president Herman Van Rompuy kwam daarom al in november met het compromis om in totaal circa 80 miljard euro te besparen. Dan zou het EU-budget helemaal niet stijgen ten opzichte van het vorige budget, een unicum. Naar alle waarschijnlijkheid zal hij donderdag een nieuw voorstel doen met een verdere verlaging.

De grote vraag zal alleen zijn, welke fondsen het met minder geld moeten gaan doen en of de lidstaten daarmee kunnen leven. Want Nederland wil meer geld naar innovatie en onderzoek, fondsen waar Nederland ook flink van profiteert. Een land als Frankrijk wil geen forse verlaging van het landbouwfonds, want dan komen de Franse boeren in nood. Daarnaast is het voor meerdere landen, waaronder Nederland, belangrijk dat zij hun korting op de jaarlijkse afdracht behouden.

Voorzitter Van Rompuy heeft de taak om de kluwen van nationale sentimenten te ontrafelen. Hij moet uitzoeken welke overtuigingen de lidstaten bereid zijn te laten varen om tot het noodzakelijke unanieme akkoord te komen.

Van Rompuy riep deze week de landen daarom al op tot compromisbereidheid. Hij waarschuwde dat de leiders niet moeten verdwalen in de details maar altijd het grotere geheel moeten voorhouden. Premier Mark Rutte herhaalde in de Tweede Kamer nog maar eens „dat het geen gelopen race is”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer