Duitsland start discussie over dansen op Goede Vrijdag
BREMEN – De rood-groene coalitie in Bremen, bestaande uit de SPD en de Alliantie 90/De Groenen, wil het dansverbod op Goede Vrijdag afschaffen. Respectloos vinden de Evangelische Kerk in Bremen, de politieke partij CDU en de vakbond Verdi.
Het debat over het dansverbod keert jaarlijks terug in Duitsland. In de Duitse deelstaten mag op Goede Vrijdag en nog enkele andere bijzondere dagen niet worden gedanst. Soms geldt een verbod voor een deel van de dag, maar voor Goede Vrijdag is de verbodsperiode het langst.
De rood-groene coalitie heeft een wetsvoorstel ingediend om binnenkort de beperkingen op samenkomsten op zon- en feestdagen af te schaffen. Op Dodenzondag en de Dag van Nationale Rouw zal het verbod alleen van kracht zijn van zes uur ’morgens tot vijf uur ’s middags. Op Goede Vrijdag mag tot negen uur ’s avonds niet gedanst worden. Op de bid- en boetedagen geldt het dansverbod volledig.
Vanaf 28 februari 2018 moet het gehele verbod geschrapt worden. Dan kunnen openluchtbijeenkomsten, demonstraties en allerlei evenementen voor vermaak optreden op feestdagen. De rood-groene coalitie hoopt dat dit jaar op Goede Vrijdag, op 29 maart, danstenten of andere grote publiekstrekkers vanaf negen uur ’s avonds open kunnen.
Tot nu toe verbiedt Bremen op Goede Vrijdag dergelijke grote bijeenkomsten vanaf vier uur ’s morgens voor een periode van 24 uur. Op de Dag van Nationale Rouw en de Dodenzondag geldt het verbod van vier uur ’s morgens tot vijf uur ’s middags.
Strenge regels
Al in 2011 kon een petitie voor afschaffing van het dansverbod in Bremen op veel bijval rekenen. Of het voorstel van de zittende rood-groene coalitie het gaat halen, is nog niet bekend.
Volgens de website van Die Tageszeitung heeft Bremen in vergelijking met andere bondsstaten strenge regels voor feestdagen. Hoewel een staat als Beieren een dansverbod heeft ingesteld voor meer feestdagen, geldt het verbod in Bremen voor een langer deel van de dag.
Het voorstel heeft binnen de SPD voor verdeeldheid gezorgd. Een deel van de partij wil liever het dansverbod handhaven. Eén daarvan is de protestantse burgemeester Jens Böhrnsen van Bremen, die niet veel op heeft met het plan van de rood-groene coalitie. De opmars van het seculiere deel van de partij heeft echter geresulteerd in het voorstel.
Financiële belangen
CDU-politicus Elisabeth Motschmann vindt het van weinig respect getuigen om het dansverbod af te schaffen. De bejubelde tolerantie geldt niet alleen voor andere religies maar ook voor het christendom, zei ze tegen het Duitse persbureau Idea.
Het voorstel tot opheffing van het dansverbod is het gevolg van financiële belangen van uitgaansgelegenheden, zegt Sabine Hatscher van de Evangelische Kerk in Bremen. Disco’s en andere publieke ruimten om te feesten schaffen het verbod liever vandaag dan morgen af. Privé kan men wel bepalen of men wil dansen. „We hebben eigenlijk geen dansverbod in Bremen. Hoe men privé de feestdag invult, staat iedereen uiteindelijk vrij.” Hatscher is er niet gerust op als het verbod zijn kracht verliest. „Wat zou dat dan tot gevolg hebben? Vermoedelijk techno-evenementen op Goede Vrijdag in het stadscentrum.”
Gunnar Wegener van de vakbond Verdi heeft niet veel op met de kerk, maar steunt het dansverbod toch. Voor hem is afschaffing van het verbod een aanval op de werkvrije zondag. Dat argument krijgt bijval in Duitsland. Zo liet dr. Lars Witteck, regeringsvoorzitter van Giessen, weten dat ook niet-christenen blij mogen zijn dat ze een dag vrijaf hebben.
Duitsland heeft van Europese landen het dansverbod het verst doorgevoerd. In Zwitserland is het verbod per kanton geregeld. Een aantal kantons hebben het verbod in de afgelopen jaren afgeschaft. In Oostenrijk en Polen geldt het verbod soms, maar is het niet wettelijk vastgelegd.
Lees ook:
Rechter: Demonstratie tegen dansen op Goede Vrijdag terecht verboden
Duitsland: Dans blijft verboden
Duits debat over dansverbod op Goede Vrijdag