Verzet moderamen GGiN tegen voorstel SGP-vrouw
BARNEVELD – Het moderamen van de synode van de Gereformeerde Gemeente in Nederland verzet zich tegen het voorstel van het SGP-hoofdbestuur over de positie van de vrouw.
Dat staat in een brief die deze week is gestuurd naar de SGP-leiding. Redactielid L. van der Tang maakt in het jongste nummer van De Wachter Sions melding van het schrijven. De brief zelf is niet openbaar. Uit het artikel blijkt dat in december enkele moderamenleden van de synode over de kwestie een gesprek voerden met een delegatie uit het SGP-hoofdbestuur.
Het SGP-hoofdbestuur stelde voor om het artikel uit het beginselprogramma waarin staat dat het regeerambt de vrouw niet toekomt, te handhaven. In het algemeen reglement zou een bepaling moeten komen waarin staat dat het artikel geen juridische betekenis heeft op grond van een uitspraak van de Hoge Raad.
Het hoofdbezwaar van het moderamen van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland is dat het beginsel „expliciet buiten werking wordt gesteld.” De vrees bestaat het „daardoor gemakkelijk tot een dode letter zal worden, mede gelet op de veranderende opvattingen in de achterban”, zo schrijft Van der Tang. Hij vraagt zich af of het eerlijk is „om een beginsel wel in de praktijk te hanteren, maar dit niet openlijk te erkennen omdat men dan te maken kan krijgen met juridische consequenties.”
Een belangrijk argument voor de SGP-leiding is dat de overheid moet worden gehoorzaamd en dat de uitspraak van de Hoge Raad geldend recht is. Van der Tang benadrukt dat die gehoorzaamheid niet onbegrensd is. „We moeten eerst en vooral de Heere gehoorzaam zijn.” De principiële afweging die het hoofdbestuur hierin maakte, is volgens de scribent onvoldoende duidelijk.
Het voorstel is een stap „op een glibberige helling.” Spoedig kan het moment aanbreken „dat opnieuw een keuze wordt gevraagd, bijvoorbeeld wanneer de eerste vrouw zich aandient op een kieslijst. Onze keuze is het daarom niet.”
Van der Tang had liever gezien dat „het hoofdbestuur de zaak in de hand van de Heere had overgegeven, in plaats van zelf de stap te zetten die men heeft gezet. We hebben een machtige God!”
Landelijke stichting
Het bestuur van de Landelijke Stichting ter bevordering van de Staatkundig Gereformeerde beginselen keurt het voorstel van het SGP-hoofdbestuur ook af, zo blijkt uit een persbericht. Volgens het bestuur wordt de uitspraak van de Hoge Raad gesteld boven de uitspraak van Gods Woord dat de vrouw het regeerambt niet toekomt. „Gods Woord wordt in dezen dus van de troon gestoten.”
Omdat er kiesverenigingen zijn die voor vrouwen op kieslijsten zijn, moeten de juridische belemmeringen in stand blijven.
Het stichtingsbestuur roept de partij „met klem” ertoe op het voorstel van het hoofdbestuur niet over te nemen.