Britse Lagerhuis zet wet op homohuwelijk door
LONDEN - Het Britse Lagerhuis steunde dinsdagavond de behandeling van het wetsvoorstel voor het homohuwelijk. Het aantal voorstanders was 400, het aantal tegenstanders 175.
De grootste partij van de Conservatieve premier Cameron stemde zeer verdeeld. Volgens de BBC zouden er 140 Conservatieve parlementsleden tegen hebben gestemd. Dat is bijna de helft van de totale fractie. Omdat niet alle 303 Conservatieve parlementsleden deelnamen aan de stemming, zou dit zelfs meer dan de helft kunnen zijn. Dat is de grootste parlementaire rebellie in deze termijn tot nu toe.
Ondanks de tegenstand bij de grootste partij kwam het wetsvoorstel nooit in gevaar. Het oppositionele Labour en de mede-regeringspartij van de Liberaal-Democraten zijn nog veel enthousiaster over het homohuwelijk dan de Conservatieven.
De stemming dinsdagavond betekende niet dat de wet hiermee is aangenomen. Het houdt alleen in dat het voorstel doorgaat naar de behandeling in de commissie. Volgens de planning komt het dan half maart terug naar het Lagerhuis als geheel, voor een afsluitend debat en een stemming. Waarschijnlijk zal die stemming echter niet veel afwijken van de uitslag nu.
Als de wet in het Lagerhuis wordt aangenomen, moet het Hogerhuis zich er nog over buigen. Die is minder partijpolitiek georganiseerd en daarmee ook onvoorspelbaarder. Het is ook bekend dat het Hogerhuis behoudender is. Premier Cameron heeft gezegd dat hij het homohuwelijk rond wil hebben bij de nieuwe verkiezingen in 2015.
Aan de stemming dinsdagavond ging een debat van zes uur vooraf met daarin bijdragen van rond de 70 parlementsleden. De meeste tegenstanders bevonden zich binnen de Conservatieve Partij. Grote zorgen bestaan over de rechtspositie van de tegenstanders, zoals van kerken, onderwijzers en overheidsambtenaren.
Andere bezwaren betreffen de manier waarop premier Cameron dit heeft aangepakt. In de verkiezingscampagne in 2010 speelde dit onderwerp geen enkele rol en stond het in geen van de programma’s. Ook verscheen het niet in het regeerakkoord van de coalitiepartijen, evenals niet in de troonrede van de Koningin.