Binnenland

Openbaar vervoer Rotterdam plat

Chauffeurs van trams en bussen in Rotterdam hebben woensdag het werk enkele uren stilgelegd. De werkonderbreking was onderdeel van de estafetteacties waarmee de FNV probeert druk uit te oefenen op het kabinet.

Binnenlandredactie
8 October 2003 11:59Gewijzigd op 14 November 2020 00:37

De medewerkers van de RET werden vanaf 10.00 uur met bussen vanaf de remises en bedrijfskantines naar het Rotterdamse Schouwburgplein vervoerd. Daar namen zij deel aan een enkele uren durende manifestatie. Omstreeks 14.00 uur zouden zij weer naar hun werkplek terugkeren, zodat de bussen en trams weer op tijd hun routes konden rijden. De Coolsingel, een van de belangrijkste verkeersaders in de stad, werd geblokkeerd.

De RET zegt begrip te hebben voor onrust onder het personeel. „Wij zijn alleen niet blij met het gekozen actiemiddel, want het publiek dat normaal gebruikmaakt van onze bussen en trams wordt hierdoor gedupeerd”, aldus een woordvoerster van het openbaarvervoerbedrijf. Volgens de zegsvrouw zijn tot nu toe weinig klachten over de acties binnengekomen.

Sinds vorige week woensdag organiseert de FNV door het hele het land acties tegen de bezuinigingen van het kabinet. Daarmee wil de vakbeweging Nederlanders bewust maken van de gevolgen van onder meer de kabinetsingrepen in de WAO, de WW, het vroegpensioen en het ziekenfonds. Gisteravond zei voorzitter H. van der Kolk van FNV Bondgenoten dat een brede, landelijke actie met stakingen in bedrijven onvermijdelijk wordt als het kabinet niet bereid is de vakbeweging tegemoet te komen.

Zaterdag zal in het hele land een groot deel van de dag het openbaar vervoer worden stilgelegd. Een belangrijk deel van de treinmachinisten, conducteurs, verkeersleiding en het onderhoudspersoneel bij de NS volgt dan de acties van vandaag van hun Rotterdamse collega’s.

NS-topman A. Veenman heeft er dinsdag in een brief bij FNV Bondgenoten op aangedrongen af te zien van de staking. De president-directeur kondigde aan dat de schade die de NS zal lijden, bij de FNV wordt verhaald. Het gaat volgens hem om miljoenen euro’s. Veenman noemde de voorgenomen staking bij de spoorwegen „onjuist, onterecht en onverantwoord.” „De vakbond is aan het verkeerde adres met de acties. De burger wordt gepakt, terwijl de vakbond juist voor hem denkt op te komen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer