„Juridische actie tegen ex-top SNS moeilijk”
DEN HAAG (ANP) – Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) denkt dat het moeilijk is oud-topman Sjoerd van Keulen van SNS Reaal juridisch aan te pakken. Wel vindt hij dat Van Keulen er goed aan doet zijn functie van voorzitter van Holland Finance Centre (een samenwerkingsverband van financiële sector, overheid en toezichthouders) op te geven. Dijsselbloem zei dat zondag in het tv-programma Buitenhof.
Het terugvorderen van bonussen die de voormalige SNS-top heeft ontvangen, is volgens de minister nog niet zo makkelijk. Een wetsvoorstel waarmee dat zou kunnen, moet nog door de Eerste Kamer worden aangenomen.
PvdA-leider Diederik Samsom zei eerder dat de overheid alle mogelijkheden moet onderzoeken om de bonussen terug te vorderen. Hij noemde daarbij ook het wetsvoorstel dat het mogelijk maakt bonussen terug te halen waarvan de uitkering in redelijkheid niet te rechtvaardigen is. Maar daartoe dient eerst de Senaat er nog mee akkoord te gaan, onderstreepte Dijsselbloem.
Van Keulen leidde SNS Reaal ten tijde van de overname van de vastgoedtak, die de problemen bij de bank heeft veroorzaakt. Sinds 2008 zijn bij SNS geen bonussen meer uitgekeerd.
Dijsselbloem zei verder dat hij het snel mogelijk wil maken om banken „op te knippen”, zodat bij een nationalisatie niet de complete bank moet worden overgenomen. Bij SNS Reaal was dat laatste volgens de minister onvermijdelijk, omdat de verzekerings- en bankenpoot en de holding te zeer met elkaar verweven waren. Dijsselbloem wil dat er dit jaar nog „belangrijke stappen” worden gezet om het opsplitsen van banken mogelijk te maken.
De PvdA-bewindsman rekende verder voor dat banken nog duurder uit geweest zouden zijn geweest als hij ze geen bijdrage van 1 miljard euro had gevraagd bij de nationalisatie van SNS Reaal. De banken zouden dan de spaarders bij SNS schadeloos hebben moeten stellen volgens het depositogarantiestelsel. Hun kosten zouden dan op 5 miljard euro zijn uitgekomen.
Dijsselbloem gaat de nationalisatie van SNS nog evalueren. Daarbij komt ook de rol van De Nederlandsche Bank aan de orde. Volgens de minister is in het toezicht van DNB sinds het uitbreken van de financiële crisis veel verbeterd. Er is veel meer sprake van „een gezonde afstand” van de financiële sector, zei hij.