Politiek

Van der Staaij (SGP): Laat zien dat Brussel ook regels durft af te schaffen

DEN HAAG – De Kamer debatteert dinsdag met het kabinet over het takenpakket van de EU. Wat SGP-fractievoorzitter Van der Staaij betreft kan daarin drastisch worden gesnoeid. „Het vooruitgangsgeloof in de EU heeft tot veel ballast en een stuwmeer aan regels geleid.”

Kees de Groot
1 February 2013 16:12Gewijzigd op 15 November 2020 01:43
Van der Staaij. Foto ANP
Van der Staaij. Foto ANP

De Britse premier Cameron gooide vorige week een zware knuppel in het Europese hoender­hok door te pleiten voor een herziening en afslanking van het EU-takenpakket. De SGP schaarde zich daar meteen achter. „Het pleidooi om taken weer terug te leggen bij de nationale staten is ook ons pleidooi”, aldus Van der Staaij.

Hij diende al in juni een motie in die het kabinet oproept „een grote schoonmaak” te houden onder Brusselse regels. „Wij vragen het kabinet daar nu werk van te maken. Laat zien dat de EU ook regels durft af te schaffen.”

Op welke terreinen zou Brussel een stap terug moeten doen?

„De EU subsidieert bijvoorbeeld embryonaal stamcelonderzoek, dat in diverse lidstaten niet is toegestaan. Stop daarmee.

Europa is ook doorgeslagen op het punt van de gelijke behandeling. Nieuwe lidstaten worden min of meer gedwongen mee te werken aan de verruiming van homorechten.

Ook op cultuur-, media- en energiegebied gaat de EU veel te ver. Net als op onderwijsterrein: Nederland betaalt mee aan de opleiding van kinderen in Polen omdat hun ouders hier werken.

En denk aan de natuur- en milieu­regels. Daardoor hebben wij in de discussie over de Hedwigepolder geen ruimte meer voor een eigen politieke afweging.”

De lidstaten hebben toch zelf ingestemd met die EU-regels?

„De hoofdstroom van de politiek was jarenlang niet kritisch op het overdragen van taken aan Brussel. De kleine christelijke partijen stonden daarin lang alleen. Het vooruitgangsgeloof in de EU heeft daardoor tot veel ballast en tot een stuwmeer aan regels kunnen leiden.

Nu zie je dat de subsidiariteits­toets steeds strikter wordt gehanteerd: is het echt nodig dat de EU bepaalde zaken doet?”

Wat moet de EU wél doen?

„Vooropstaat dat de EU beleid moet voeren dat strookt met Gods heilzame geboden. De betekenis van christelijke waarden voor Europa moet opnieuw worden ontdekt.

Brussel moet zich vooral richten op grensoverschrijdende zaken als handel, voedselveiligheid en terrorisme.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer