Buitenland

Gemeente op Java dreigt met sluiting rk-scholen

BLITAR – Lokale autoriteiten in de Javaanse stad Blitar willen zes rooms-katholieke scholen sluiten. Reden is dat de scholen weigeren om islamitische leerlingen islamitisch godsdienstonderwijs te geven.

Jan Lepeltak
30 January 2013 13:44Gewijzigd op 15 November 2020 01:40

De lokale afdeling van het ministerie van Godsdienst in Blitar heeft op 23 januari bevolen de scholen te sluiten omdat de twee rooms-katholieke stichtingen die de scholen besturen geen leerkrachten van een ander geloof hebben ingezet voor niet-rooms-katholieke leerlingen op de school.

De stichting Yohanes Gabriel en de Josephstichting zouden nu officieel het verzoek van de gemeente hebben afgewezen, wat tot de huidige patstelling heeft geleid. Deze rooms-katholieke stichtingen zouden de nationale onderwijswet en daaraan verbonden overheidsreglementen overtreden. Volgens deze wetsregels moet elke onderwijsinstelling voorzien in gosdienstlessen in de religie van de scholier of student. De zwaarste maatregel tegen overtreding van de wet is de verplichte beëindiging van alle activiteiten.

Een woordvoerder van de rooms-katholieke middelbare school in Blitar, Sumarsono, zegt dat zijn instelling niet van plan is om islamitische leerkrachten in te schakelen omdat het beleid op de scholen al heel lang zo is.

De school wacht nu op een beslissing van de nationale rooms-katholieke onderwijsraad in Indonesië en de Indonesische conferentie van bisschoppen om dit onderwijsbeleid te veranderen. De rooms-katholieke stichting onderhandelt nu nog direct met de gemeente, maar de spanning loopt op.

Die spanning komt ook voort uit de beschuldiging van het rooms-katholieke diocees in Surabaya dat het ministerie van Godsdienst politieke spelletjes spelt. „Onze verklaringen zijn verdraaid alsof we akkoord gingen met het verzoek om islamitische les voor moslim studenten”, aldus het hoofd van het diocees, Agustinus Tri Budi Utomo. Eerder deze maand verschenen er berichten in de media dat twee rooms-katholieke stichtingen in Blitar het verzoek hadden ingewilligd.

De Indonesische mensenrechtencommissie heeft zich ook in de zaak gemengd. De commissie zegt dat onderwijs en godsdienst basisrechten zijn van ieder kind in Indonesië en dat deze rechten moeten worden gerespecteerd.

Veel ouders van islamitische leerlingen op de school zouden al geprotesteerd hebben. „Iedere burger heeft recht op diens eigen specifieke onderwijs,” verklaarde imam Muchlis, het hoofd van de lokale vestiging van het ministerie van Godsdienst, op 16 januari.

Hoofd van het diocees Utomo in Surabaya wees er fijntjes op dat artikel 55 van de onderwijswet uit 2003 aan rooms-katholieke scholen het recht geeft om een curriculum in te voeren volgens de eigen religieuze, sociale en culturele normen. „De islamitische ouders die hun kinderen op deze scholen inschrijven, hebben geen bezwaar tegen de huidige onderwijsregels.”

Een lid van de eerder genoemde rooms-katholieke stichtingen, Romo Rafael, heeft inmiddels toegezegd het huidige onderwijssysteem te evalueren.

Het lokale gemeentebestuur in Blitar heeft een sterk islamitische stempel op het lokale onderwijs gedrukt. Vorig jaar voerde het een lokale regel in dat alle islamitische studenten in Blitar, dus ook die op christelijke scholen, de Koran moeten lezen.

Intussen houdt de burgemeester voet bij stuk en wil hij zijn reglement dat Koranles verplicht voor moslimstudenten koste wat kost handhaven. “Mijn intentie om het reglement uit te voeren is zodat leerlingen betere religieuze les ontvangen om betere leden van hun religieuze gemeenschappen te worden. Het reglement is niet alleen voor katholieke scholen, maar ik heb ook moslimscholen verplicht om religieuze les voor hun niet-islamitische leerlingen te geven.”

Overigens staan rooms-katholieke scholen in Indonesië bekend om hun kwalitatief hoge niveau van onderwijs. Juist om die reden zitten relatief veel moslims op deze scholen. Zo hebben ook veel prominente Indonesische moslims onderwijs genoten op rooms-katholieke onderwijsinstellingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer