Gouden handdruk niet helemaal weg bij WW
Mensen die met hun vertrek bij hun werkgever een gouden handdruk meekrijgen, hoeven deze niet volledig via de WW-uitkering in te leveren. Het kabinet ziet af van zijn plannen om de handdruk helemaal van de WW-uitkering af te trekken.
Volgens ingewijden heeft minister De Geus van Sociale Zaken het kabinet nu voorgesteld de vertrekpremie te beperken tot een half maandsalaris per dienstjaar, met als maximum 43.000 euro. Daarboven wordt er wel gekort op de uitkering.
Het CNV bevestigt dat het kabinet aan de sociale partners een voorstel heeft gedaan waarbij de plannen om de gouden handdruk voortaan van de WW-uitkering af te trekken (deels) worden ingetrokken. „Het enige wat ik daarover wil zeggen, is dat we het aanbod hebben afgewezen”, aldus een verontwaardigde CAO-coördinator van het CNV, R. van Splunder.
Volgens Van Splunder lijkt het erop alsof de Haagse bronnen het overleg tussen het kabinet en werkgevers- en werknemersorganisaties in de war proberen te schoppen. „Er wordt nog over van alles gepraat. Onderdelen uit het overleg nu naar buiten brengen, is onverstandig.”
De FNV benadrukte dat er nog „in de volle breedte” wordt onderhandeld en wilde daarom ook nog niet reageren.
Het kabinet en de sociale partners komen 14 oktober bijeen tijdens het zogeheten najaarsoverleg. Daar gaan ze proberen om tot een vergelijk te komen over onder meer loonmatiging, pensioenen en ingrepen van het kabinet in de WW en de WAO.
Volgens ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland is het belangrijk dat het kabinet de geplande ingrepen in de WW verzacht wegens de vele ontslagen die deze economisch slechte tijden meebrengen. Behalve het terugdraaien van de plannen om gouden handdrukken te verrekenen met de WW-uitkering, hopen de ondernemers ook dat het kabinet bereid is een overgangsregeling in het leven te roepen voor het afschaffen van de vervolg-WW.