Binnenland

Beatrix leert over stadsontwikkeling Singapore

SINGAPORE (ANP) – Koningin Beatrix is voor het eerst op staatsbezoek in Singapore, maar de koningin en prins Willem-Alexander zijn duidelijk niet voor het eerst in de stad-staat. Dat bleek donderdagmiddag bij het Singaporese agentschap voor ruimtelijke ordening, planning en conversatie (URA). De prins wilde weten waar een bepaald eiland dat hij jaren geleden had bezocht, precies lag. De koningin zei blij te zijn dat Singapore nog een deel van de oude karakteristieke huizen in Chinatown had behouden. „Ja, we hebben ons cultureel erfgoed nog net op tijd ontdekt en behouden”, gaf URA-voorzitter Ho Hak Ean haar gelijk.

24 January 2013 11:27Gewijzigd op 15 November 2020 01:32

Wijsheid is in Singapore met de jaren gekomen. In de jaren 60, na de onafhankelijkheid, was de eerste zorg van toenmalig premier Lee Kuan Yew om de groeiende bevolking fatsoenlijk te huisvesten. In die tijd was behoud van oude, maar verkrotte huizen geen prioriteit en een belangrijk deel van onder meer Chinatown moest wijken. Pas 30 jaar later, toen de ergste nood was geledigd, kwam er ruimte voor restauratie en renovatie. En voor inspraak van de bewoners bij de ontwikkeling en planning van hun dichtbevolkte stad-staat: 5 miljoen inwoners samengepakt op 710 km2.

Singapore moet wel innovatief en creatief zijn, zo leerden de koninklijke bezoekers vervolgens in de Singapore City Gallery waar de toekomstplannen een gezicht zijn gegeven. De ruimte is beperkt. Singapore is een eiland en kan geen kant uit. De mogelijkheden tot verdere landwinning zijn beperkt, en er moet een balans worden gevonden tussen de behoefte aan natuurbehoud, huizen, kantoren, ruimte voor publiek transport, groen en recreatie. Daarbij is ook nog eens de eis gesteld dat alles duurzaam moet zijn.

Een complexe opgave, zo begreep het gezelschap dat in eigen land bekend is met soortgelijke dilemma’s en problemen. Hulp uit Nederland is daarom welkom in Singapore en Nederlandse architectenbureau’s zijn er al werkzaam. Niet gek dus dat een deel van de uitleg werd gegeven door de Nederlandse architect B. van Berkel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer