Politiek

Hennis overtuigt Kamer en vakbonden niet

DEN HAAG (ANP) – Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie belooft met een structurele oplossing te komen voor de terugval in salaris die militairen ondervinden als gevolg van de vereenvoudiging van het loonstrookje. Maar ze wist woensdag de meeste partijen in de Tweede Kamer en de militaire vakbonden niet te overtuigen.

23 January 2013 21:21Gewijzigd op 15 November 2020 01:31
Jeanine Hennis-Plasschaert. Foto ANP
Jeanine Hennis-Plasschaert. Foto ANP

Door de Wet Uniformering Loonbegrip (WUL) kunnen militairen er tot 5 procent op hun inkomen op achteruitgaan. Voor dit jaar heeft Hennis „een noodverband” van 47,5 miljoen euro gevonden om dit terug te brengen naar maximaal 1,5 procent. Voor de jaren daarna zoekt ze nog een oplossing, die er voor de zomer moet zijn.

Verscheidene partijen en vakbonden vrezen dat de structurele oplossing gefinancierd zal moeten worden door Defensie zelf. „Dit komt neer op een extra bezuiniging van 50 tot 80 miljoen”, aldus voorzitter Marc de Natris van de vakbond GOV/MHB. De minister wilde hier niet op ingaan, maar beloofde dat het „geen sigaar uit eigen doos zal worden”.

Onder anderen Angelien Eijsink van de PvdA vreest dat een oplossing voor de WUL-problemen aan de arbeidsvoorwaarden zal worden gekoppeld. Zij snapt ook niet waarom Hennis de inkomens van militairen met andere ambtenaren wil vergelijken voor zij met een langetermijnoplossing komt.

De Kamer was zeer kritisch over het handelen van Defensie in deze kwestie. Volgens de meeste partijen heeft het ministerie „geslapen”. Defensie zou al vorig jaar op de hoogte zijn geweest van de gevolgen voor de militairen, maar niet hebben ingegrepen. Het departement heeft „zwaar geblunderd”, aldus Raymond de Roon van de PVV. Naar de mening van Raymond Knops (CDA) zijn er „grove fouten” gemaakt, terwijl SP’er Jasper van Dijk spreekt over „geklungel”. Hennis gaf toe dat het geen schoonheidsprijs verdient. „De effecten zijn te laat onderkend.”

De militaire vakbonden lijken voorlopig nog niet aan te sturen op een hervatting van het overleg met minister. Daardoor ligt ook de reorganisatie (er moeten 6000 medewerkers weg) bij het ministerie stil. Dit kost per maand volgens Hennis 10 miljoen euro.

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën zei dat ruim 700.000 werknemers er door de WUL op achteruitgaan. „De Kamer wist dit.” Hij zei verder niets te kunnen doen aan de negatieve gevolgen van de WUL. Bij dit soort maatregelen zijn er altijd winnaars en verliezers, aldus Weekers. „Het is heel zuur voor de verliezers.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer