VS krijgen hoger schuldenplafond
WASHINGTON (ANP) – Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag ingestemd met een tijdelijke verhoging van het schuldenplafond. De limiet van 16,4 biljoen dollar (12.323 miljard euro) zal medio februari worden bereikt, maar de Amerikaanse overheid krijgt toestemming om door te gaan met lenen tot 19 mei.
Eigenlijk werd het schuldenplafond al op 31 december 2012 bereikt, maar onder meer door het stopzetten van investeringen in pensioen- en arbeidsongeschiktheidsfondsen werd een directe schuldencrisis afgewend. Met de verlenging zal de Amerikaanse overheid de komende 3 maanden haar rekeningen kunnen blijven betalen.
Het schuldenplafond zal op 19 mei worden verhoogd met het bedrag dat het ministerie van Financiën tussen nu en dan leent. Het Witte Huis verwelkomde het uitstel, maar had liever een langere termijn gezien.
De Republikeinen, die een meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden, kwamen met het voorstel om de limiet te verhogen. Nu de Republikeinen er met de aanname van het voorstel niet meer van beschuldigd kunnen worden dat zij ervoor zorgden dat de VS de rekeningen niet meer kunnen betalen, richten ze zich op 1 maart. Op die dag treden, met een eerder akkoord uitgestelde, bezuinigingen ter waarde van 1,2 biljoen dollar in werking.
De leider van de Republikeinen, John Boehner, zei dat de keuze voor een paar maanden voor de hand ligt. „We moeten de limiet niet voor een lange termijn laten oplopen zonder een langetermijnaanpak van de begrotingscrisis die ons land bedreigt.”
Het wetsvoorstel gaat naar de Senaat, waar het volgens leider Harry Reid van de Democraten in de komende dagen in stemming wordt gebracht. President Barack Obama heeft al aangegeven de tijdelijke verlenging te zullen ondertekenen.