Binnenland

Singapore en Nederland willen versterken

SINGAPORE (ANP) – Koningin Beatrix begint donderdag aan haar tweede staatsbezoek van deze week. Vanuit Brunei Darussalam arriveert zij woensdag in Singapore, waar president Tony Tan Keng Yam haar in Istana - het paleis - zal verwelkomen. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima vergezellen de koningin, evenals de ministers Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel).

23 January 2013 09:39Gewijzigd op 15 November 2020 01:30

Het koninklijk gezelschap is bijzonder welkom in de spil van Azië, die wereldstad Singapore tegenwoordig is. „Nederland was een van de eerste landen die onze onafhankelijkheid erkende en die diplomatieke betrekkingen aanknoopte”, zei minister-president Lee Hsien Loong in 2009 bij een visite van zijn collega Jan-Peter Balkenende.

Singapore heeft veel aan Nederland te danken, meende de premier die donderdag ook een ontmoeting heeft met de koningin. Zo gaf de Nederlandse econoom Albert Winsemius in de jaren zestig, nog voor de onafhankelijkheid van de voormalige Britse kolonie, volgens de premier onschatbare adviezen over economische ontwikkelingen en investeringen. Winsemius kreeg een straat naar zich vernoemd in de stadstaat en het koninklijk gezelschap bezoekt er vrijdag het Aquatic Science Center.

Dat wordt bij die gelegenheid door prins Willem-Alexander omgedoopt tot Van Kleef Aquatic Science Center, als eerbetoon aan de Nederlandse weldoener Karel van Kleef die Singapore een inmiddels verdwenen aquarium schonk. De nieuwe naam moet ook de lange samenwerking en uitwisseling van kennis op het gebied van water tussen Nederland en Singapore onderstrepen. Lee Kuan Yew, Singapore’s ‘vader des vaderlands’ die 31 jaar lang met vaste en autoritaire hand als premier de stad leidde, ging ook al vroeg te rade in Nederland om Singapore te beschermen tegen overstromingen.

Volgens Nederlands ambassadeur Hans Jansing kunnen Singapore dat wordt beschouwd als een van de belangrijkste toegangspoorten tot Azië, en Nederland een Europese ‘mainport’, elkaar versterken. „Beide landen hebben topkwaliteit. Wij kunnen van Singapore leren en zij kunnen dat van ons.” Het staatsbezoek staat dan ook in het teken van dat leren en van het kijken naar nieuwe kansen voor het bedrijfsleven, dat met een fikse delegatie in het kielzog van de koningin is meegereisd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer