Binnenland

Werknemers Den Helder al jaren thuis

Zeker dertig werknemers van de gemeente Den Helder zitten al twee tot tien jaar thuis.

ANP
6 October 2003 08:16Gewijzigd op 14 November 2020 00:36

Dat is een op de twintig werknemers in de hele organisatie. Hiermee wordt jaarlijks naar schatting 1,5 miljoen euro door de gemeente over de balk gegooid. Dat zei wethouder J. de Groot van Leefbaar Den Helder zaterdag.

De cijfers zijn afkomstig van een adviesbureau dat de problemen in opdracht van de wethouder moest inventariseren. De werknemers verschijnen om uiteenlopende redenen niet meer op het werk, waaronder ruzies. Een gemeentesecretaris, die al tien jaar thuis zit, had een aanvaring met toenmalig burgemeester J. Gmelich Meijling. „In de jaren negentig werd besloten de secretaris een wachtgeldregeling te geven. Hij krijgt jaarlijks 79.000 euro”, aldus de wethouder. Het ontbreken van functioneringsgesprekken en het geven van onvoldoende feedback zijn volgens hem de grootste boosdoeners.

De thuiszitters hebben soms al tijden niets meer gehoord van hun werkgever, zegt de wethouder. „Ik heb onlangs contact gezocht met de gemeentesecretaris. Die zei dat ik van de gemeente Den Helder in tien jaar de eerste was die dat deed.”

De problemen doen zich volgens De Groot voor over de hele breedte van de organisatie van de gemeente. De wethouder zegt circa 3 miljoen euro nodig te hebben voor het oplossen van de problemen. Hiermee wil hij mensen begeleiden naar ander werk of afkopen. Ontslaan is onmogelijk, denkt de wethouder. „De gemeente is verwijtbaar te stellen, dus dat lukt niet.”

Het voorstel moet nog langs het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad, maar de wethouder denkt dat dit geen probleem is. Hij verwacht binnen drie maanden het geld te hebben.

Frappant in de problematiek is dat de gemeente het Rijk onlangs vroeg om compensatie voor het verlies van 3000 banen door de bezuinigingen onder meer bij Defensie. Zo wil Den Helder graag dat de marineactiviteiten worden gecentraliseerd in deze gemeente. „Hier zit wel een discrepantie in, ja.”

Overigens komen de problemen met thuiszittende werknemers veel meer voor, zegt De Groot. „Dit speelt ook bij andere gemeenten en ministeries, maar het wordt bedekt met de mantel der liefde.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer