België stelt maker Fyra ultimatum
BRUSSEL (ANP) – De Belgische spoorwegen NMBS stellen de maker van de veelgeplaagde Fyra-treinen een ultimatum. De Italiaanse bouwer krijgt 3 maanden de tijd om „alle problemen” op te lossen, anders verbreekt de NMBS het contract met AnsaldoBreda. Dat werd maandag tijdens een persconferentie bekendgemaakt.
De NMBS-leider zei zwaar ontgoocheld te zijn door de perikelen met de gloednieuwe hogesnelheidsverbinding Amsterdam-Brussel. Maar hij wees ook op de teleurstelling bij de technici die in Watergraafsmeer de Fyra’s op de rails probeerden te houden. Zij hebben met man en macht, dag en nacht, geprobeerd de problemen met de trein op te lossen, zo stelde Descheemaecker. Alle hoop van de vertragingen en het uitvallen van treinen af te komen, werd vorige week weggevaagd, aldus de NMBS-topman. Vanwege ernstige beschadigingen als gevolg van het winterweer werden uiteindelijk alle treinen geschrapt.
De allereerste week dat de Fyra reed (9 tot 16 december), hadden 73 treinen (47,4 procent) minder dan 6 minuten vertraging. Twee weken later was dat al verbeterd tot 71,3 procent, om na een lichte daling uiteindelijk te stijgen tot 73,2 procent (101 stipte treinen) in de week van 7 tot 13 januari.
Maar vanaf 14 januari ging het grondig mis. Toen reed nog maar 24 procent van de Fyra’s stipt, dus met minder dan 6 minuten vertraging. In de eerste week van de Fyra werden zes treinen geschrapt, daarna minder. Maar in de week van 7 tot 13 januari waren dat er acht, om vorige week tot 75 - meer dan de helft - toe te nemen door technische problemen en besluiten van de verantwoordelijken.
De belangrijkste problemen met de Fyra waren verlies aan communicatie met de trein, het openen en sluiten van deuren, maar ook het starten en remmen. „Het is duidelijk dat de treinen ernstige gebreken vertonen. Zij rijden gewoon niet goed”, aldus Descheemaecker.
In afwachting van de terugkeer van de Fyra beginnen de Belgen op het deeltraject Antwerpen-Roosendaal met een directe trein. „Het zal nog heel moeilijk worden het vertrouwen van de reiziger in de Fyra te herstellen”, concludeert de NMBS-topman.