Inauguratie Obama: de dominee deugt niet
Zou president Obama wel de gave des onderscheids hebben? Het zou niet zo vreemd zijn wanneer Amerikanen zich die vraag zouden stellen. Bij zijn eerste ambtsaanvaarding was er rumoer rond de geestelijke voorgangers die hij had uitgenodigd om een bijdrage te leveren. Nu hij zich opmaakt om voor de tweede keer de eed af te leggen is er weer ophef.
Inmiddels heeft de evangelicale voorganger Louie Giglio besloten om af te zien van de uitnodiging die hij kreeg om het gebed na de eedaflegging uit te spreken.
De reden? De Amerikaanse homolobby had ontdekt dat de predikant zich twintig jaar geleden in een preek in afkeurende zin over homoseksualiteit had uitgesproken. Daarmee is de voorganger uit Atlanta voor zijn verdere leven getekend. Vanwege de ontstane commotie hield Giglio de eer aan zichzelf en trok zich terug.
President Obama had zijn oog op Louie Giglio laten vallen omdat deze voorganger zich al jaren inzet om een einde te maken aan de wereldwijde mensenhandel. „Hij zet op een moderne, eigentijdse wijze de strijd tegen de slavernij voort”, verklaarde een woordvoerder van het Witte Huis.
Of Giglio zich volstrekt eigener beweging heeft teruggetrokken, valt te betwijfelen. Eerder heeft zijn besluit het karakter van een ”verplicht vrijwillig” terugtreden.
Het Witte Huis liet in een verklaring weten dat het niet op de hoogte was van de omstreden uitspraken van de predikant toen het hem uitnodigde. Het beloofde om bij de nieuwe keus van degene die het gebed moet uitspreken te zoeken naar iemand die qua opvattingen de overtuiging van de regering deelt dat alle Amerikanen gelijk zijn.
Inmiddels is die keus gemaakt. Dr. Luis Leon, voorganger van de episcopale St. John’s Church in Washington, neemt de plaats van Louie Giglio in. Hij en zijn gemeente accepteren het homohuwelijk. Dus van de kant van de machtige homolobby valt er geen bezwaar meer te verwachten.
Het is niet de eerste keer dat er bij de ambtsaanvaarding van president Obama discussie is over dit onderwerp. Vier jaar geleden koos hij ervoor de anglicaanse bisschop Gene Robinson uit te nodigen om een gebed uit te spreken. Robinson was bekend vanwege zijn pleidooi voor de acceptatie van homoseksuelen in zijn kerk.
Evangelicale leiders wijzen erop dat er zich tijdens de eerste regeringsperiode van Obama een stille revolutie heeft voltrokken. Toen was het opzienbarend dat de president een kerkelijk voorvechter van homorechten koos; nu is het onmogelijk om iemand te vragen die zich twintig jaar geleden tegen het homohuwelijk uitsprak.
De vooraanstaande baptist en opinieleider Albert Mohler noemt de gang van zaken „een duidelijk bewijs voor het nieuwe morele mccarthyisme van onze ‘tolerante’ tijd.” De communistenjager Joseph McCarthy vroeg in de jaren vijftig aan verdachten of ze ooit lid zijn geweest van een communistische partij. In de hedendaagse morele versie luidt de veroordelende vraag: Bent u ooit van mening geweest dat homoseksualiteit (of biseksualiteit of transseksualiteit etc.) moreel verwerpelijk is?”
Volgens Mohler voorspelt de heisa rond Giglio weinig goeds. „De consternatie die is ontstaan rondom Louie Giglio is uiterst ontdekkend. Het maakt onverbloemd duidelijk waar het nieuwe morele mccarthyisme opuit is. Bereid je als christen voor op de vraag die je ongetwijfeld in de toekomst krijgt voorgelegd: Was je ooit van mening dat homoseksualiteit een zonde is? Je kunt je nergens meer achter verschuilen.”
Niet alleen de afwijzing van Giglio is voor evangelicalen verontrustend. Er is meer. Vier jaar geleden deed niet alleen bisschop Gene Robinson een gebed, maar ook de bekende evangelicaal Rick Warren. Ondanks de bezwaren die er in meer conservatieve evangelicale kringen in Amerika tegen hem bestaan, was hij voor hen nog wel een herkenbare figuur. Ook zo iemand wordt nu gemist.
Het openingsgebed zal dit keer niet worden uitgesproken door een ambtsdrager, laat staan door een evangelicaal voorganger. Obama heeft Myrlie Evers-Williams hiervoor gevraagd. Zij is de weduwe van de in juni 1963 vermoorde zwarte burgerrechtenactivist Medgar Evers. Myrlie Evers heeft jarenlang in het bestuur gezeten van de burgerrechtenbeweging National Association for the Advancement of Colored People.
De kritiek op deze keus binnen evangelicale kring is dat de vrouw vanwege haar strijd voor burgerrechten is gevraagd en niet omdat ze op overtuigende wijze haar christelijke geloof heeft uitgedragen. „De strijd die zij en haar man hebben gevoerd voor de gelijkberechtiging van zwarten was van eminent belang”, zegt Albert Mohler. „Maar het is teleurstellend dat Obama bij het begin van zijn tweede ambtstermijn niet een overtuigd en belijdend christen heeft gevraagd voor een van de gebeden. Amerika is al zo ver geseculariseerde dat dit kennelijk niet meer kan. Bijbelvaste christenen zijn kennelijk niet meer van belang.”