Politiek

Stille kracht Dijsselbloem bijna mister Euro

DEN HAAG (ANP) – Jarenlang was hij de stille en loyale kracht in de top van de PvdA-fractie, tot hij begin november uit de schaduw trad om minister van Financiën te worden. Ruim 2 maanden later lijkt het erop dat er een nieuwe, enorme stap voor de deur staat voor Jeroen Dijsselbloem: het voorzitterschap van de belangrijke eurogroep, de vergaderingen van de ministers van Financiën van de 17 eurolanden.

17 January 2013 17:14Gewijzigd op 15 November 2020 01:24

Dijsselbloem wordt sinds half december genoemd als opvolger van de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, die de afgelopen jaren ‘mister Euro’ was geworden. Eerst was het Juncker zelf die de naam van de PvdA-minister noemde. Vervolgens kwam daar de belangrijkste Europese minister van Financiën, de Duitser Wolfgang Schäuble, bij. Hij noemde Dijsselbloem „zeer competent en gerespecteerd”. Voordeel volgens Schäuble is ook dat Dijsselbloem uit een kleiner land komt dat wel de hoogste waardering van de kredietbeoordelaars heeft.

Donderdag meldde Dijsselbloem dat hij zich officieel kandidaat stelt, nadat hij wekenlang nog bescheiden was geweest als het over zijn kansen ging. Hij zei ook dat - wie Juncker ook opvolgt - het niet makkelijk zal zijn om de nieuwe ‘mister Euro’ te worden. Dat is volgens hem een eretitel die Juncker toebehoort en niet noodzakelijkerwijs aan zijn opvolger, aldus Dijsselbloem.

Maar dat neemt allemaal niet weg dat als Dijsselbloem maandag officieel de voorzitter van de eurogroep is, hij ineens in het brandpunt van de eurocrisis komt te staan. De internationale financiële markten zullen elk woord van zijn kant op een goudschaaltje wegen. Dijsselbloem zal dan de indrukken moeten waarmaken die hij in zijn eerste maanden als minister heeft gemaakt: die van een vasthoudende en harde onderhandelaar in de richting van de Grieken en als iemand die hamert op begrotingsdiscipline in de andere eurolanden.

Dijsselbloem maakte de afgelopen week een kennismakingstour langs zijn collega’s in België, Frankrijk en Italië. Donderdagavond gaat hij nog naar Madrid, vrijdag spreekt hij met Juncker in Luxemburg.

De 46-jarige Dijsselbloem was de afgelopen jaren zeer loyaal aan de partijleiders van de PvdA: eerst Wouter Bos, toen Job Cohen en nu Diederik Samsom. Nooit drong hij zich op de voorgrond. Toen Job Cohen aftrad als fractievoorzitter, nam Dijsselbloem als zijn vervanger het voorzitterschap waar, maar hij vond anderen beter geschikt voor het partijleiderschap en stelde zich niet kandidaat.

Dijsselbloem en Samsom voerden in 2003 al samen campagne als de ‘rode ingenieurs’ in de aanloop naar de verkiezingen in 2003. Dijsselbloem is Kamerlid sinds 2000, met een korte onderbreking in 2002. In het parlement hield hij zich onder meer bezig met onderwijs, integratie en vreemdelingenbeleid. Enige bekendheid kreeg hij door zijn strijd tegen gewelddadige computerspelletjes en de seksualisering van de samenleving.

Na 12 jaar in redelijke bescheidenheid in Den Haag gaat Dijsselbloem nu een aantal jaren in het centrum van de belangstelling in Brussel tegemoet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer