Economie

„Staatssteun voor SNS erg waarschijnlijk”

TILBURG (ANP) – Nieuwe staatssteun voor SNS Reaal ligt voor de hand, als de grote Nederlandse banken niet meedoen aan een hulpplan voor de bank. Dat zeggen de hoogleraren Harald Benink en Jaap Koelewijn woensdag.

17 January 2013 11:02Gewijzigd op 15 November 2020 01:23

Volgens Benink is met een redding van het noodlijdende SNS al snel 1,5 tot 2 miljard euro gemoeid. „Dat is een beperkt bedrag, maar het plan waarbij ING, Rabobank en ANB Amro zouden helpen is politiek aantrekkelijker omdat directe staatssteun aan een bank in crisistijd moeilijk is uit te leggen”, aldus Benink.

Hij wijst er overigens op dat het plan waarbij de banken zouden bijdragen aan een ‘bad bank’ voor slechte vastgoedleningen van SNS óók staatssteun inhoudt. „Het risico blijft deels bij de belastingbetaler door de betrokkenheid van de staatsbank ABN Amro en de staat zelf , aldus de hoogleraar bankwezen aan de Tilburg University.

Zijn collega Koelewijn denkt ook dat het onontkomelijk is dat een beroep wordt gedaan op de Nederlandse belastingbetaler. Hij denkt zelfs dat een nationalisatie van SNS niet valt uit te sluiten. ,Ik ben daar voor”, aldus de hoogleraar corporate finance aan Nyenrode Business Universiteit.

Volgens hem zijn de financiële problemen bij SNS dusdanig groot dat de staat kan beslissen de bank over te nemen. „Het is zeer dringend; SNS hangt aan het infuus van de Europese Centrale Bank”, aldus Koelewijn.

Alleen staatssteun is volgens hem niet genoeg. Koelewijn vindt dat er een einde moet komen aan het gebruik dat de belastingbetaler opdraait voor slechte beslissingen die bij banken tot grote verliezen hebben geleid, terwijl de verantwoordelijken het voor het zeggen houden.

Beide hoogleraren zien weinig mogelijkheden om staatssteun af te wenden. SNS Reaal zou gezonde onderdelen kunnen verkopen, maar het van de hand doen van bijvoorbeeld de gezonde verzekeringstak levert volgens de experts niet genoeg op. Een overname door een buitenlandse partij is een andere optie. Dat is echter ook niet waarschijnlijk, zonder financiële garanties van de staat.

SNS gaat zwaar gebukt onder verliesgevende vastgoedleningen. Dat is nog een gevolg van de aankoop van Bouwfonds Property Finance in 2006. De kapitaalpositie en het eigen vermogen van de bank zijn mede daardoor niet toereikend.

Dat de bank failliet gaat, is vrijwel uitgesloten. SNS is volgens de overheid te belangrijk voor het Nederlandse financiële systeem om te laten vallen. De bank kreeg in 2008 ook al 750 miljoen euro staatssteun. Daarvan is 185 miljoen terugbetaald. De resterende 565 miljoen staat nog open. Daarover moet de bank een premie van 50 procent betalen, wat betekent dat de staat nog 847,5 miljoen van SNS krijgt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer