Eerste resultaten proeven met kerkradio bekend
Bij de stichting Intermediair Kerkomroep Nederland (sIKN) zijn de eerste resultaten bekend van proeven met kerkradio. Volgens W. Drooger is het beluisteren van een kerkdienst via de ether verreweg het goedkoopste alternatief. Drooger maakt namens het deputaatschap diaconale en maatschappelijke zorg van de Gereformeerde Gemeenten deel uit van het sIKN.
De methode. Kerken moeten beschikken over een zendvergunning, een radiozender en een antenne. De luisteraar heeft een aparte ontvanger nodig, want hij kan de dienst niet via een gewone radio beluisteren. In een straal van pakweg 5 kilometer krijgt elke gemeente haar eigen frequentie. Kerken kunnen dus gemakkelijk tegelijk een kerkdienst uitzenden. De gemeente verzendt de kerkdienst naar de ontvangers. De luisteraars stemmen af op de juiste frequentie.
De proef. In drie gemeenten is een systeem geïnstalleerd. De diensten worden door vijf mensen beluisterd. Na een paar weken gaat de ontvanger naar vijf andere mensen. In totaal doen per gemeente tien mensen mee. De proef is van belang om te kunnen beoordelen of het systeem in verschillende omstandigheden werkt. Het uitzenden op het platteland of in de stad kan namelijk een wezenlijk verschil uitmaken.
Het resultaat. „Positief”, aldus Drooger.
De belangrijkste uitkomst. In een omtrek van 5 kilometer kunnen zieken en oudere mensen de preek en de psalmen beluisteren. Drooger: „De afstand die gehaald wordt, overtreft de verwachtingen. Het ministerie heeft bovendien toegezegd daar flexibel mee om te gaan, bijvoorbeeld als gemeenteleden op 6 of 7 kilometer afstand van de kerk wonen.” En de enkeling die 20 kilometer uit de buurt zit? „Ook een leuke”, zegt Drooger. „Met een zogenoemde richtantenne kan ook die persoon gebruikmaken van de kerktelefoon.”
De geluidskwaliteit. Die zou volgens critici te wensen overlaten. Maar volgens Drooger is de geluidskwaliteit van kerktelefoon via de ether beter dan aanvankelijk gedacht werd. „Ik kan daar nu nog geen goede uitspraken over doen, omdat de proeven nog lopen. Een van de leveranciers heeft waarschijnlijk een te sterke zender gebruikt, waardoor de geluidskwaliteit heel goed was. Maar zoals het er nu uitziet, is de kwaliteit beter dan die van de KPN. En dat hadden we eigenlijk niet verwacht.”
De kosten. Er zijn nauwelijks maandelijkse kosten verbonden aan kerktelefoon via de ether. Alleen voor de zendvergunning betaalt de gemeente een klein bedrag. De aanschaf van de apparatuur is de grootste kostenpost. Eerder zei Drooger dat als een kerk eenmaal een zender en een aantal ontvangers heeft aangeschaft, de kosten beperkt zouden blijven tot 22,50 euro per maand, voor de kerk en alle luisteraars samen.
Hoe groter het aantal luisteraars, hoe voordeliger kerktelefoon via ether en kabel is. Voor deze laatste alternatieven betaalt de kerk namelijk vaste bedragen. Drooger: „Je hebt niet te maken met beltikken, wat bij intranet wel het geval is. Veel gemeenteleden uit protestants-christelijke hoek hebben geen kabelaansluiting. Als zij via intranet langer dan een bepaalde tijd luisteren, rijzen de kosten de pan uit. Het voordeel ten opzichte van het KPN-systeem is dan weg.”
De beschikbaarheid. De sIKN heeft inmiddels 800 offertes uitgebracht en slechts vijftien orders binnengekregen. „Dat baart mij grote zorgen”, zegt Drooger. „De stichting heeft geen winstoogmerk. Om een zo laag mogelijke prijs te bedingen, verzamelen wij de orders en geven die door aan de leveranciers. Vervolgens zetten we met vrijwilligers de kastjes uit bij de luisteraars. Maar zolang wij geen aantallen hebben, kunnen we geen bestelling plaatsen. Dit heeft weer tot gevolg dat de uiteindelijke levering wordt uitgesteld.” De kerken moeten dus eerst over de brug komen. „Als ze nu reageren, hebben ze over drie maanden de spullen in huis. Doen ze dat niet, dan duurt het allemaal veel langer.”
Voor kerktelefoon via de kabel ontbreekt bij de sIKN nog één ding: een overeenkomst met kabelaars als Casema, UPC en Essent. Drooger: „Vanwege agendaproblemen hebben we de afspraak moeten uitstellen. Ik verwacht echter dat de overeenkomst binnenkort gesloten wordt.” Hij hoopt dat de contracten over anderhalve maand zijn getekend. Drie maanden later zou dan alles rond zijn. „Maar ook hiervoor geldt: kerken moeten nu bestellen. Pas dan durft de sIKN een handtekening te zetten onder de order.”
De reacties. De reacties zijn positief, constateert Drooger. „Wel merken we dat kerken twijfelen doordat er meer aanbieders actief zijn. Dat is best jammer. Wij zijn namelijk een ideële stichting, tegenover andere commerciële aanbieders. Afgelopen zaterdag hebben we met vrijwilligers meer dan honderd zenders in elkaar gezet. Daardoor is de prijs van de zendapparatuur voor intranet en kabel veel lager.”