Uitslag FDP bepaalt regering Nedersaksen
HANNOVER (ANP) – Minister-president David McAllister is de populairste politicus in de Noord-Duitse deelstaat Nedersaksen. Maar of de christendemocraat na de verkiezingen van zondag aan de macht blijft, is vooral afhankelijk van het resultaat van de liberale FDP. Die partij moet vrezen de kiesdrempel van 5 procent niet te halen en daardoor uit het parlement in Hannover te verdwijnen. Dan komt er vrijwel zeker een rood-groene coalitie van de sociaaldemocratische SPD en de Groenen in de deelstaat, die aan Groningen en Drenthe grenst.
De FDP heeft na de overwinning bij de verkiezingen voor de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, in 2009 klap na klap gekregen. In vele deelstaten haalde de partij, die met de CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel Duitsland regeert, de kiesdrempel niet en in Nedersaksen staat de partij er ook niet goed voor. In 2008, bij de vorige verkiezingen in de deelstaat, behaalde de partij nog 8,2 procent van de stemmen.
Niet alleen McAllister, zoon van een Schotse militair en Duitse lerares, wacht de uitslag gespannen af. Hetzelfde geldt voor FDP-partijleider Philipp Rösler. Hij volgde 2 jaar geleden minister Guido Westerwelle van Buitenlandse Zaken als partijleider op na een reeks verkiezingsnederlagen van de partij. Veel FDP’ers betwijfelen of hij in staat is de kiezers terug te winnen en vrezen dat de partij bij de Bondsdagverkiezingen dit najaar de kiesdrempel niet haalt.
Een nederlaag zondag kan de definitieve bezegeling van Röslers lot betekenen. Een opvolger staat al klaar: de 67-jarige fractievoorzitter in de Bondsdag Rainer Brüderle. Die weet echter buiten de partij weinig enthousiasme te wekken. Veel partijleden zouden liever Christian Lindner als partijleider zien. Hij haalde als leider van de partij in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen vorig jaar wel de kiesdrempel. Lindner wil echter niet naar Berlijn.
Ook voor Peer Steinbrück, de sociaaldemocratische kandidaat-bondskanselier, wordt het spannend. Zijn populariteit is sterk geslonken, onder meer door zijn vele betaalde bijbanen. Volgens een peiling vorige week staat hij in populariteit bijna 30 procent achter op Merkel. Als de SPD en Groenen zondag niet de meerderheid behalen, zou de nu sluimerende discussie of hij de juiste man als lijsttrekker is, in alle hevigheid kunnen oplaaien.
Landelijk kan de uitslag gevolgen hebben voor de Bundesrat, de Duitse Eerste Kamer. Als de SPD en Groenen in Hannover de regering gaan vormen, krijgt links daar de meerderheid. Dat maakte het regeren voor Merkel moeilijker.