D66 wil af van diplomatieke status Vaticaan bij EU
BRUSSEL – De D66-leider in het Europees Parlement, Sophie in ’t Veld, vindt dat het Vaticaan in de Europese Unie niet langer een diplomatieke status moet hebben.
Dat zegt ze in gesprek met het Reformatorisch Dagblad. Omdat het Vaticaan ook een staat is, heeft de Rooms-Katholieke Kerk een andere status dan andere kerken.
Volgens In ’t Veld heeft de Rooms-Katholieke Kerk „makkelijk toegang tot de macht.” Daardoor is de invloed van de „religieuze lobby niet transparant.” Ze vindt dat levensbeschouwelijke organisaties even transparant moeten zijn als bedrijven.
Woordvoerster Johanna Touzel van de commissie van de bisschoppenconferenties in de Europese Unie zegt dat de rooms-katholieke vertegenwoordiging bij de EU is opgesplitst. „Er is een officiële ambassadeur vanuit de Heilige Stoel. En er is een vertegenwoordiging van de bisschoppen uit de lidstaten. De EU is op grond van artikel 17 van het Verdrag van Lissabon verplicht tot een dialoog met religieuze en humanistische organisaties. Daarin zit geen enkele ongelijkheid.” De rooms-katholieke vertegenwoordiging zegt verder liever te spreken over „belangrijker zaken” in de huidige crisis, zoals armoedebestrijding.
Eind jaren negentig ging in D66 ook meermalen het idee op de banden met het Vaticaan te verbreken, maar het congres van de partij stemde dat in 1996 weg.