SHO besteedt 95 miljoen euro aan Haïti
DEN HAAG (ANP) – De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben 95 miljoen euro besteed van de 111 miljoen euro die 3 jaar geleden is opgehaald voor de hulp aan de slachtoffers van de aardbeving op Haïti. Hiermee werden honderdduizenden mensen geholpen aan vooral onderdak, voedsel en watervoorzieningen. Zaterdag is het 3 jaar geleden dat Haïti door een alles verwoestende aardbeving werd getroffen.
Door de ramp vielen er meer dan 220.000 doden en 300.000 gewonden. Ongeveer 1,5 miljoen mensen raakten dakloos. Ook het overheidsapparaat werd zwaar getroffen. Via giro 555 werd in Nederland 111 miljoen euro opgehaald, waarvan het Rijk 45 miljoen euro schonk, en in fases besteed. De Rekenkamer oordeelde naderhand tevreden over de besteding van het geld. Die zouden volgens afspraak terecht zijn gekomen bij de mensen die de hulp het hardst nodig hebben.
Ondanks de complexe situatie in Haïti is er volgens SHO-actiecoördinator Haïti, Farah Karimi, veel bereikt. Van de 1,5 miljoen mensen die de tentenkampen bevolkten, is driekwart inmiddels alweer weg. Daardoor konden vorig jaar 250 kampen worden gesloten. Er wonen nu nog ruim 350.000 mensen in de kampen rond de hoofdstad Port au Prince. Het overgrote deel van het puin is inmiddels geruimd en veel huizen, wegen en scholen zijn weer enigszins hersteld of gewoon herbouwd, weet Karimi.
„Ik ga niet alles goedpraten, maar er is veel gebeurd. Natuurlijk is er sprake van een politiek instabiele situatie, is de overheid zwak en is de armoede onder de bevolking groot, maar er is op tal van terreinen vooruitgang geboekt”, aldus Karimi. Ondertussen wordt het land regelmatig getroffen door natuurgeweld, zoals overstromingen en orkanen. Zo hield kortgeleden de orkaan Sandy huis en kreeg het land kort na de aardbeving te maken met een hevige cholera-uitbraak. Die kostte duizenden mensen het leven.
Hoewel de SHO-gelden nu bijna op zijn, blijven de meeste hulporganisaties die zijn aangesloten bij de SHO, actief in het land. In totaal gaan tien SHO-deelnemers door met hun activiteiten tot in ieder geval 2014. Zij financieren dat deels nog met geld van de SHO. „Zij gaan verder met de wederopbouw door het bouwen en repareren van huizen, het geven van trainingen over veiliger bouwen, het herstel van waterleidingen en -aansluitingen en aan een goede verwerking van afvalwater. Ook voeren zij projecten uit om de werkgelegenheid te stimuleren en het onderwijs te verbeteren.”