SP en PVV tegen Europese functie Dijsselbloem
DEN HAAG (ANP) – De oppositiepartijen SP en PVV zijn fel tegen een mogelijke kandidatuur van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) voor het voorzitterschap van de eurogroep. Ze vrezen dat Dijsselbloem dan niet meer hard kan opkomen voor het Nederlandse standpunt in Brussel.
Dijsselbloem wordt al sinds half december genoemd als belangrijkste kandidaat om de Luxemburger Jean-Claude Juncker op te volgen als voorzitter van de vergaderingen van de ministers van Financiën van de 17 eurolanden. Begin deze week bracht hij bezoeken aan zijn collega’s in België en Italië en aan EU-president Herman Van Rompuy. Woensdag sprak hij in Parijs zijn Franse ambtgenoot Pierre Moscovici.
Een woordvoerder van Dijsselbloem wilde na afloop van dat gesprek niet ingaan op de steeds sterkere speculaties dat Dijsselbloem inmiddels de steun van de belangrijke eurolanden heeft verworven. „Het was een prima gesprek over alle actualiteiten in de eurozone.” Hij beaamde dat de opvolging van Juncker daar ook bij aan de orde is gekomen.
SP en PVV willen volgende week een Kamerdebat met premier Mark Rutte en met Dijsselbloem over diens mogelijke kandidatuur. SP-Kamerlid Harry van Bommel denkt dat het voor Dijsselbloem tijdens eurogroepvergaderingen „een stuk lastiger zal worden om zijn poot stijf te houden wanneer hij tegelijkertijd als voorzitter tot een compromis moet zien te komen.” De kandidatuur staat volgens Van Bommel haaks op de Nederlandse belangen.
De PVV stelt dat Dijsselbloem geen voorzitter moet worden van die „eurofielengroep”. Kamerlid Barry Madlener: „Rutte moet de kandidatuur van baantjesjager Dijsselbloem intrekken of hem vragen op te stappen.”
Eerder wees ook regeringspartij de VVD bij monde van Kamerlid Mark Harbers al op het risico dat PVV en SP schetsen. CDA en D66 in de Kamer zijn wel positief, de PvdA wil niet speculeren en wacht de ontwikkelingen af. Dat neemt niet weg dat het onvoorstelbaar lijkt dat het kabinet Dijsselbloem zou voordragen zonder de steun van de regeringspartijen VVD en PvdA.
Het CDA heeft nog wel aarzelingen over het tijdsbeslag. Als Dijsselbloem het wordt, wil hij de eurofunctie naast zijn ministerschap in Nederland uitvoeren, zei hij eerder al. Volgens Juncker kost de baan gemiddeld 4 uur per dag. Dijsselbloem deed eerder laconiek over de extra werkzaamheden. Hij moet hoe dan ook nu ook al bij de eurogroepvergaderingen zijn.