Bedrijven hebben meer last van fraude
Nederlandse bedrijven worden vaker getroffen door fraude. Bijna vier op de tien bedrijven zeggen dat ze de afgelopen twee jaar zijn misleid.
Dat is aanzienlijk meer dan in 2001, toen 29 procent van de ondernemingen melding maakte van fraude in de twee voorgaande jaren.
Dat blijkt uit een onderzoek dat adviesbureau PricewaterhouseCoopers woensdag heeft gepresenteerd. Volgens de onderzoekers bedraagt de gemiddelde schade van fraude 2 miljoen euro. Dat het om forse bedragen gaat, komt onder meer doordat vooral grote bedrijven worden opgelicht. Financiële concerns en telecombedrijven worden het meest getroffen door fraude.
Bestuurder P. Koster van de toezichthouder AFM herkent de trend dat vooral bij grote bedrijven fraude wordt gepleegd. „De omvang van de onderneming is vaak een schaamlap om niet te controleren.” Ongeveer de helft van de bedrijven in Nederland is verzekerd tegen vormen van fraude.
In veruit de meeste gevallen worden geld of goederen gestolen. De tweede plaats op de ranglijst wordt ingenomen door boekhoudschandalen, die 18 procent van alle fraudegevallen vertegenwoordigen. Dat is opvallend veel. Wereldwijd is een op de tien fraudes aan gesjoemel met de boeken te wijten.
Ruim de helft van alle fraudes wordt per toeval ontdekt. Daarmee steekt Nederland af bij de rest van de wereld. Wereldwijd komt ongeveer eenderde van de misleidingen bij toeval boven drijven.
Relatief weinig Nederlandse bedrijven hebben extra maatregelen genomen om het risico op fraude in te dammen. De landen om ons heen zijn daar duidelijk actiever in. Dergelijke maatregelen omvatten onder meer de invoering van gedragscodes, regelingen voor klokkenluiders en screening van personeel.