Wall Street knalt het jaar uit
NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) – Beleggers op Wall Street waren maandag goedgeluimd. Na een bedeesde opening kregen ze de smaak snel te pakken toen er berichten uit Washington kwamen dat er een begrotingsakkoord in het verschiet ligt. Ruim een uur voor het slot zorgde een akkoord over de belastingcomponent van de zogeheten fiscal cliff voor een verdere opleving. De hoogste Republikein in de Senaat, Mitch McConnell, zei dat een deal ten aanzien van andere punten heel dichtbij is.
De Dow-Jonesindex sloot 1,3 procent hoger op 13.104,14 punten en de S&P 500-index steeg 1,7 procent tot 1426,19 punten. De Nasdaq won 2 procent tot 3019,51 punten, vooral dankzij een koerswinst van 4,9 procent voor Apple. Ten opzichte van de slotstanden in 2011 stegen de indices dit jaar respectievelijk 7,3, 13,4 en 15,9 procent.
Halverwege de handelsdag gaf president Obama commentaar op de begrotingscrisis. Hij zei dat een akkoord om de fiscal cliff, een combinatie van honderden miljarden dollar aan bezuinigingen en belastingverhogingen, in zicht is. De meest prangende kwestie was in zijn ogen het vermijden van belastingverhogingen voor verreweg de meeste Amerikanen.
McConnell schaarde zich achter de uitspraken van de president en voegde toe dat er in de komende maanden verder gewerkt kan worden aan het voorkomen van de automatische bezuinigingen. Eerder lekte al uit dat Amerikanen met een inkomen boven 400.000 dollar en gezinnen met inkomens van meer dan 450.000 dollar meer belasting gaan afdragen. Die maatregel treft circa 2 procent van de bevolking.
Diverse politici lieten eerder op de dag al weten goede hoop te hebben op een akkoord. Dat positivisme sloeg over naar de beursvloer. „Ik denk dat er een deal komt”, aldus een beleggingsstrateeg. „Hoe die precies in elkaar steekt en wat het effect is van de bezuinigingen op de economie, daar kijken we naar als er een daadwerkelijk akkoord is.”
Beleggers kochten vooral aandelen van bedrijven die het meest verbonden zijn met de economie, zoals producent van mijnbouwapparatuur Caterpillar (plus 3,1 procent). Computerfabrikant Hewlett-Packard (plus 3,7 procent) steeg nadat het een overheidscontract ter waarde van 543 miljoen dollar mocht houden ondanks protest van IBM. Facebook, dat in mei een desastreuze beursgang kende, steeg 2,6 procent nadat Bank of Montreal zijn beleggingsadvies voor de sociale netwerksite verhoogde.
De euro noteerde 1,3198 dollar in vergelijking met 1,3190 dollar bij het slot van de Europese beurzen.