Waarnemend burgemeester Zevenbergen raakte verbonden met Middelharnis
MIDDELHARNIS – Na drie jaar en negen maanden legt waarnemend burgemeester Pieter Zevenbergen (72) deze week zijn functie in Middelharnis neer. „Ik zie wel wat er op mijn pad komt.”
De nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee, waar Middelharnis in opgaat, is op 1 januari 2013 een feit. Zevenbergen (VVD) wilde in het herindelingsproces deel van de oplossing zijn en niet van het probleem. „Bij mijn aantreden, voorjaar 2009, heb ik dat zo gesteld en ik onderschrijf dat ook nu. Ik vind dat het voor bestuurders de grondhouding dient te zijn om aan oplossingen te werken. Problemen kom je vanzelf tegen. Gericht op het fusieproces was het oorspronkelijk zo dat er voor de gemeentelijke herindeling een ingangsdatum was voorzien in 2011. Niet in 2013. Bij mijn komst naar Middelharnis kon ik niet bevroeden dat het twee jaar later zou worden.”
Ruim drieeënhalf jaar waarnemend burgervader van Middelharnis. Hoe kijkt Zevenbergen terug? „In deze periode ben ik hier meer verbonden geraakt. Je leert mensen beter kennen. Als ik nu over D’n Diek loop, zeggen mensen je spontaan goedendag. Uit vriendelijkheid en wellicht uit genegenheid. Natuurlijk gebeurt dat ook in andere plaatsen, maar het voelt goed.”
Hij kwam bij 100-jarigen en bij mensen die 60, 65 of zelfs 70 jaar getrouwd waren. „Je praat dan in een open en ontspannen sfeer met jubilarissen, kinderen en vrienden. Gesprekken die gaan over items die hen hebben geraakt. Zoals de watersnoodramp van 1953.”
Dan het politieke vlak. „Dit college had aan het eind van de rit ten minste twee infrastructurele onderwerpen die aangepakt en voltooid waren. Dat is de rioolvervanging met bijkomende werken in de Koningin Julianaweg en het uitbaggeren van het Havenkanaal. Rioleringen zijn investeringen waaraan weinig politiek eer is te behalen. Het zit onder de grond. Men vindt het normaal dat het er is.”
Als dieptepunten noemt Zevenbergen de dodelijke verkeersongevallen. „Waarbij een betere infrastructuur met middenbermscheiding dit leed mogelijk had kunnen tegengaan. Je hebt te maken met moeizame contacten met de provinciale wegbeheerder om verbeteringen te bewerkstelligen. Bij die dodelijke ongelukken probeer je troostende woorden te spreken. Maar in feite sta je met lege handen. Dat voel je persoonlijk zo. Het raakt je.”
Goeree-Overflakkee is als eiland erkend, vindt Zevenbergen. Als voorbeeld noemt hij projecten zoals de Westelijke Delta, een bestuursakkoord duurzame energie en de inzet om in 2030 het eiland energieneutraal te maken. „Waarbij de komst van een windmolen een middel is en geen doel. Dat geldt ook voor een getijdencentrale. Je moet je doelstellingen kunnen realiseren. Regie daarbij in eigen handen houden. Ik hoop van harte dat lokale ambities op het eiland zullen blijven bestaan.”
Is Middelharnis een moeilijke gemeente om te besturen? „Er zijn enkele problemen die voor mij verrassend en hardnekkig zijn. Zoals jongeren naar veilige en goede plekken leiden. Je ziet dat een plattelandsgemeente ook met stedelijke problemen als alcohol en drugs te maken krijgt.”
De verhouding tussen dagelijks bestuur en raad noemt Zevenbergen goed. „Er zijn uiteraard verschillen in beleving van onderwerpen. Dat is uit politiek oogpunt logisch te verklaren. Het gezamenlijk optrekken, in het belang van de gemeente en haar inwoners, stond en staat steeds centraal. Ik heb mij als burgemeester nooit belemmerd gevoeld in mijn functioneren.”
„Middelharnis zal ik niet snel vergeten. Als ik straks als waarnemend burgemeester stop, zie ik wel wat er op mijn pad komt. Nog een keer waarnemen? Je weet het nooit. Het hangt er vanaf in welke plaats dat is.”
Loopbaan Zevenbergen
27 oktober 1940: geboren in Strijen (Hoeksche Waard).
1 september 1970 tot 16 april 1973: wethouder van Zoetermeer.
16 april 1973 tot 1 mei 1976: burgemeester van Ameland.
2 juli 1974 tot 1 mei 1976: lid Provinciale Staten van Friesland.
1 mei 1976 tot 1 februari 1982: burgemeester van Voorst.
1 februari 1982 tot 1 januari 1994: burgemeester van Bergen op Zoom.
1990: gekozen tot burgemeester van het jaar.
1 september 1990 tot 1 mei 1991: waarnemend burgemeester van Putte.
1 januari 1994 tot 16 mei 1999: dijkgraaf hoogheemraadschap van Delfland.
16 mei 1999 tot 1 oktober 2008: lid Algemene Rekenkamer.
eind 2008: met pensioen.
1 maart 2009 tot 1 januari 2013: waarnemend burgemeester van Middelharnis.