Koninklijk Huis

Anne Jan Roeleveld: Kersttoespraak van morgen gevonden. Echt bizar

HOUTEN – „Breaking: Zojuist kersttoespraak van morgen gevonden met beetje datum ophogen in url. Echt bizar”, meldde Anne Jan Roeleveld maandagavond op Twitter. „De kerstdagen verliepen vervolgens iets anders dan ik me had voorgesteld”, blikte hij donderdagmorgen terug.

L. Vogelaar
27 December 2012 11:34Gewijzigd op 15 November 2020 01:01
„Breaking: Zojuist kersttoespraak van morgen gevonden met beetje datum ophogen in url. Echt bizar”, meldde Anne Jan Roeleveld maandagavond op Twitter. „De kerstdagen verliepen vervolgens iets anders dan ik me had voorgesteld”, blikte hij donderdagmorgen t
„Breaking: Zojuist kersttoespraak van morgen gevonden met beetje datum ophogen in url. Echt bizar”, meldde Anne Jan Roeleveld maandagavond op Twitter. „De kerstdagen verliepen vervolgens iets anders dan ik me had voorgesteld”, blikte hij donderdagmorgen t

Roeleveld ontdekte dat de video’s op de website van het Koninklijk Huis gedownload kunnen worden. Door bij een van de links de datum op 25 december 2012 te zetten en het nummer iets te verhogen, kwam hij bij de kersttoespraak. De link daarvan bleek al te werken. „Ik kon het eerst niet geloven en dacht dat het om een toespraak van vorig jaar ging. Maar niets bleek minder waar. De video bleek op zondag 23 december om 12.33 uur al online te zijn geplaatst.”

Roeleveld (24), die tot de gereformeerde gemeente in Houten behoort, helpt bedrijven bij het bouwen van websites en geeft advies op het gebied van internetmarketing. Na ontdekking van de toespraak plaatste hij de link op Twitter. Dat werd door de media al snel opgepikt.

De ontdekker werd de afgelopen dagen, tussen de kerkdiensten door, bestormd door de 
media. „Van de Rijksvoorlichtingsdienst heb ik niets gehoord, maar ze hebben op het Journaal kunnen zien hoe eenvoudig de rede te vinden was.”

Heeft u niet overwogen de RVD te alarmeren, in plaats van de toespraak openbaar te maken?

„Daar heb ik niet heel goed over nagedacht; ik heb de vondst snel gedeeld om aan de kaak te stellen hoe slecht zo’n vertrouwelijk stuk is beveiligd. Er is een grote fout gemaakt, en dat zou je toch niet verwachten op een website van het Koninklijk Huis. Alleen al het vernieuwen van de site eind 2011 drie ton heeft gekost. De koningin verdient betere beveiliging.”

De koningin had het vast aardiger gevonden als haar toespraak geheim was gebleven. Heeft u dat meegewogen?

„Als ik alleen de RVD had gebeld, zou er niets veranderd zijn in de slechte beveiliging van dit soort stukken. Het is nodig om dat aan de kaak te stellen. Ook een internetjournalist met wie ik contact had, vond dat dit aangetoond moest worden. Het is niet de eerste keer dat de overheid zo slordig met stukken omgaat. Vorig jaar lekte de Miljoenennota door een soortgelijke fout uit voordat de koningin de Troonrede had uitgesproken.”

In de reacties van de afgelopen dagen werd de vergelijking met hacken getrokken en het publiceren van andermans informatie strafbaar genoemd. „Hacken is het doelbewust inbreken in een systeem waarvoor je niet bevoegd bent”, reageert Roeleveld. „De kersttoespraak stond echter gewoon op internet; hij was openbaar en ik heb toevallig de juiste url ontdekt. Daar hoef je geen deskundige voor te zijn; iedereen had hem kunnen vinden en een zoekmachine zoals Google had de toespraak ook kunnen oppikken. Iemand vergeleek dat de afgelopen dagen met een boek in een bibliotheek dat nog niet in het schap staat, maar wel in het openbaar op de kast ligt: iedereen kan het pakken en inkijken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer