AMS-IX groeit sneller dan internet
AMSTERDAM (ANP) – Op 12 plekken in Amsterdam staan een stuk of zes zwaar beveiligde kastjes 24 uur per dag te ratelen. Deze routers voeren meer dan 2 terabit per seconde aan internetverkeer door van overal in de wereld. Amsterdam Internet Exchange behoort samen met die van Londen en Frankfurt tot de belangrijkste internetknooppunten in Europa. Technisch directeur Henk Steeman verwacht dat de onstuimige groei van internet nog wel even aanhoudt.
Hoe snel groeien jullie?
„Ongeveer 40 procent per jaar en dat zal nog wel even zo doorgaan. We groeien sneller dan het internet. Dat groeit jaarlijks met 30 tot 35 procent. Gemeten in het aantal aangesloten partijen, die hun internetverkeer via ons laten lopen, zijn we met 540 partijen de grootste ter wereld. Frankfurt is groter als het gaat om dataverkeer.”
Waar komt de groei vandaan?
„De groei van het internetverkeer zal de komende tijd vooral komen van hogere kwaliteit video’s die het internet over gaan. Steeds meer mensen gaan televisie kijken over internet. LTE, de nieuwe mobiele 4G-technologie staat in Europa nog in de kinderschoenen, maar zal in Nederland vanaf 2013 beschikbaar komen. Hierdoor gaan mensen waarschijnlijk meer video kijken op hun telefoon. Dat gaat ten koste van het internetverkeer via de vaste lijn, maar ongetwijfeld gaan mensen meer online video’s kijken als ze dat overal kunnen doen. Geografisch groeit vooral het internetverkeer van en naar Afrika en Oost-Europa hard.”
Is dat voor jullie een bedreiging?
„Nee, wij gaan juist samenwerken met de Keniaanse Internet Exchange om onze expertise te delen, zodat zij het internetknooppunt voor Oost-Afrika kunnen worden. We doen dat niet uit liefdadigheid, maar omdat we graag zien dat Afrikaanse partijen naar AMS-IX komen. Ook verbetert de performance van het internet doordat het verkeer lokaal blijft. In sommige Afrikaanse landen, zoals Kenia, Angola en Nigeria zie je groei van het internetverkeer met 200 of 300 procent, vergelijkbaar met de groei in Nederland eind jaren negentig. Het komt dan ook van een heel laag niveau. In Nairobi zitten ze op zo’n 500 megabit per seconde.
Hebben jullie meer van dit soort samenwerkingen?
,Ja, we hebben ook zelfstandige internetknooppunten opgezet in Hongkong en Curaçao.”
Wanneer stopt het internet met groeien?
„Dat durf ik niet te voorspellen. Voorlopig niet in ieder geval. Ik denk dat internet een nog grotere impact op het dagelijks leven zal hebben. Niet alleen tussen mensen, maar ook tussen gebruiksvoorwerpen.”