Kerk & religie

„Jongere ziet zichzelf sneller als slachtoffer dan als dader van zonde”

APELDOORN – De jongerenorganisatie van de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) heeft tien trends opgesteld hoe volgend jaar het jeugdwerk in veel kerken er waarschijnlijk uit gaat zien. Het delen van het eigen leven, het delen van het persoonlijk geloof en tijd maken voor kerkelijke jongerenactiviteiten zijn belangrijke items voor hen die het jeugdwerk in hun kerk gestalte willen geven.

Kerkredactie
24 December 2012 12:20Gewijzigd op 15 November 2020 00:59
Catechisatie. Foto RD
Catechisatie. Foto RD

Dat schrijven André Maliepaard, Helma van de Beek en Karen Scheele, medewerkers bij het Nederlands Gereformeerd Jeugdwerk (NGJ), in een trenddocument.

Jongeren van nu zijn geen waarheidszoekers, maar gelukszoekers, schrijven de jeugdwerkadviseurs. Wat voor een jongere waar is, werkt voor hem. Functionele relevantie gaat voor ethische relevantie. Dat betekent dat het Evangelie op een andere manier op het hart van jongeren moet aansluiten. „Vergevingsevangelie wordt steeds meer een bevrijdingsevangelie. Jongeren zien zichzelf steeds minder als dader (je hebt gezondigd), maar steeds vaker als slachtoffer (ik ben beschadigd en wil vrij worden van mijn angst).”

Ouders hebben steun nodig van de kerk in de geloofsopvoeding van de kinderen, aldus het trendlijstje. Kerken zullen daarin steeds meer hun verantwoordelijkheid nemen, verwachten de jongerenwerkers.

Jongeren hebben behoefte aan een goed gesprek over het geloof. Maar dat niet alleen. Ze zoeken ook naar manieren hoe ze het geloof praktisch gestalte moeten geven in hun leven. Daarom stellen de jeugdwerkers van de NGK dat elke tiener vijf volwassenen om zich heen moet hebben in plaats van één jeugdleider voor vijf tieners. „Met jongeren praten over levensvragen is daar één ding in, maar met hen verschillende vaardigheden aanleren, coachen in de levensfases die ze doorlopen en binnen verschillende (sociale) netwerken waarin ze zich begeven, is minstens zo belangrijk. Als christen en in het leven van alledag.”

De trendlijst van de NGJ wijst verder op de behoefte van jongeren aan stilte, op het belang van jeugdwerk voor jongeren met een sociale beperking, op het gebruik van Facebook door kerk of jeugdwerk en op andere vormen van jeugdclub en catechisatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer