Limburgers naar heiligverklaring Arnold Janssen
Een groep van ongeveer zestig Nederlanders, grotendeels uit Limburg, woont zondag in de Sint Pieter in Vaticaanstad de heiligverklaring van de Duitse priester Arnold Janssen bij. Onder hen zijn ook hoogwaardigheidsbekleders als gouverneur Van Voorst tot Voorst van Limburg, burgemeester Schrijen van Venlo en bisschop Wiertz van Roermond.
Dat heeft F. Dambacher, secretaris van het comité in het Limburgse Steyl (gemeente Venlo) dat festiviteiten rond de heiligverklaring organiseert, dinsdag gezegd. Janssen (1837–1909) stichtte in Steyl drie religieuze gemeenschappen. Daarvan gaan ongeveer twintig broeders en zusters naar Rome. Steyl viert een week later met onder meer een processie en een eucharistieviering de eer die Janssen te beurt valt.
Janssen, geboren in de Duitse plaats Goch, werkte na zijn priesterwijding (1861) als leraar op een gymnasium in Bocholt. Maar zijn hart lag bij de missie. Hij ontvluchtte de antireligieuze politiek van de Pruisische rijkskanselier Otto von Bismarck en vestigde zich in Steyl. Daar stichtte hij in 1875 een seminarie voor de opleiding van priestermissionarissen in Afrika, Azië en Noord– en Zuid–Amerika.
Daaruit is de missiecongregatie Gezelschap van het Goddelijk Woord voortgekomen. Verder stond Janssen aan de wieg van de congregatie van de Dienaressen van de Heilige Geest (beter bekend als de Missiezusters van Steyl) en de congregatie van de Eeuwigdurende Aanbidding (Slotzusters van Steyl). Samen hebben die nu meer dan 10.000 leden in 69 landen.
Janssen overleed in 1909 in Steyl, waar hij ook werd begraven. Paus Paulus VI verklaarde hem in 1975 zalig.