Kamer: Geen blokkade tegen nieuwe ict in zorg
DEN HAAG – Minister Schippers (VWS) hoeft het elektronisch versturen van medische gegevens via het nieuwe Landelijk Schakelpunt (LSP), voorheen het elektronisch patiëntendossier (EPD), niet stop te zetten.
Een ruime Kamermeerderheid is het met de minister eens dat de onduidelijkheid die her en der bestaat over de beveiliging van het LSP eigenlijk voor alle huidige elektronische systemen geldt.
Op dit moment draait het LSP alleen in de regio’s Twente en Nijmegen. De bedoeling is dat andere regio’s later volgen. Via het systeem kunnen huisartsen, huisartsenposten en apotheken medische gegevens raadplegen. Vooralsnog betreft het alleen een waarneemdossier voor huisartsen en een medicatiedossier.
SP, PVV, GroenLinks, PvdD en 50Plus (samen 38 zetels) willen de landelijke uitbreiding van het LSP per 1 januari stopzetten, omdat ze vrezen dat hackers ervoor kunnen zorgen dat medische gegevens op straat komen te liggen. Schippers plaatste daar enkele recente voorvallen tegenover waaruit bleek dat juist de bestaande systemen soms in een mum van tijd te kraken zijn. „Ik maak bezwaar tegen de suggestie dat er met het LSP een groot gevaar zit aan te komen. Ik denk dat het eerder andersom is.”
Een enorm pluspunt van het LSP is volgens Schippers verder dat de organisatie die ervoor verantwoordelijk is zich nu al bereid heeft verklaard om zich te houden aan de nieuwe wet over de beveiliging en privacy van medische gegevens die volgend jaar van kracht wordt. Zodra deze wet is aangenomen, moet niet alleen het LSP, maar elk (ziekenhuis)systeem waarmee elektronische uitwisseling van patiëntgegevens plaatsheeft eraan voldoen.
Schippers noemde het „echt onmogelijk” om het LSP, dat volgens het College Bescherming Persoonsgegevens voldoet en vooruitloopt op de nieuwe normen, uit de lucht te halen „en andere systemen die nog niet aan de nieuwe eisen voldoen te laten doorgaan.”
Ook het LSP zal tegen kinderziekten aanlopen, liet Schippers met zoveel woorden doorschemeren, maar dat de veiligheid ervan beter is gewaarborgd dan die van de vele regionale systemen die artsen en ziekenhuizen in het verleden zelf hebben opgezet, geeft haar hoop. „We hebben nu een huifkar, ik hoop met het LSP naar een Opel te gaan en ooit bij een Rolls-Royce te eindigen”, aldus de bewindsvrouw.