Religieuze leiders VS in actie tegen wapenbezit
WASHINGTON – Religieuze leiders in de Verenigde Staten slaan de handen ineen om het wapenbezit aan banden te leggen. „De wapenlobby is geen partij voor de lobby van het kruis.”
Religieuze leiders –protestanten, rooms-katholieken, joden en moslims– roepen gelovigen op massaal in actie te komen om aanscherping van de Amerikaanse wapenwetgeving te realiseren.
Vrijdag komen de leiders in Washington bij elkaar om de start van de campagne in te luiden. Het is precies een week geleden dat een zwaarbewapende schutter in Newtown, Connecticut, 27 mensen op een school doodschoot en daarna zichzelf.
De Washington National Cathedral luidde zijn klokken 28 keer: één keer voor elk slachtoffer en één keer voor de dader.
„Iedereen in deze stad schijnt nu bang te zijn voor de wapenlobby”, zei voorganger Gary Hall, deken van de kathedraal, tegen de New York Times. „Maar ik geloof dat de wapenlobby geen partij is voor de lobby van het kruis.”
Kerken voeren al langer actie tegen het wijdverbreide wapenbezit in de VS. Tot nu toe echter zonder veel succes. Initiatieven worden al snel door de machtige en goed georganiseerde wapenlobby overschaduwd.
Jim Winkler, secretaris-generaal openbaar beleid van de methodisten, denkt echter dat de schietpartij in Newtown weleens een keerpunt in het Amerikaanse beleid kan zijn. Direct na het drama stuurde het kerkbestuur een oproep tot actie naar voorgangers. Winkler was verbaasd over de massale respons. „Ik kan je vertellen dat er, althans binnen onze denominatie, een echte behoefte, een honger bestond om een daad te stellen. Niet alleen door gebeden en uitingen van verdriet, maar ook een oproep tot actie.”
Rabbijn David Saperstein temperde echter de verwachtingen enigszins. „Dit is waarschijnlijk geen thema waarover we een duurzame campagne kunnen voeren zonder de aanwezigheid van het politieke leiderschap. Maar als de politieke leiders in actie komen, zal de religieuze gemeenschap daar sterk bij betrokken zijn.”
Woensdag zei president Obama dat het terugdringen van wapengeweld prioriteit in toekomstige wetgeving zal hebben. Hij voegde daar echter aan toe dat er een „golf van Amerikanen” nodig is om dat voor elkaar te krijgen.
Overigens zijn de meningen over wapenbezit ook onder Amerikaanse christenen verdeeld. Van de blanke evangelicale christenen is ongeveer een derde niet voor aanscherping van de wapenwetgeving.