„Bedrijfsleven loopt veel Europees geld mis”
LUXEMBURG (ANP) – Grote Nederlandse bedrijven kloppen niet of nauwelijks aan bij de Europese Investeringsbank (EIB). Afgelopen 2 jaar heeft de EU-instelling voor meer dan 12 miljard euro uitgeleend aan de zogeheten corporate sector in Europa. Nederland heeft daar amper van geprofiteerd.
Pim van Ballekom, vicepresident van de EIB, vindt dat onbegrijpelijk. „Wanneer Mercedes Benz, toch niet het zwakste bedrijf in Europa, bij ons aanklopt om deel te nemen aan een bepaald onderzoeks- of innovatieproject, vraag ik mij af: missen wij wat?”, aldus de topman woensdag. De EIB heeft slechts enkele forse leningen uitstaan in Nederland, onder meer aan staatsbedrijven Gasunie en TenneT en voor de aanleg van de nieuwe Maasvlakte.
Volgens Van Ballekom realiseren grote bedrijven als Unilever en chipmachinefabrikant ASML zich niet dat zij in deze economisch moeilijke tijden een goede mogelijkheid mislopen om langetermijnprojecten als nieuwe machines, nieuwe technologie of grootschalig onderzoek te financieren. „Lenen bij de EIB kan veel voordeliger uitvallen dan bij gewone banken. Wanneer wij geld in een project stoppen is dat bovendien een kwaliteitskeurmerk. Dat kan ook andere financierders over de streep trekken om te investeren.”
Midden- en kleinbedrijven weten over het algemeen wel hun weg naar de investeringsbank te vinden. Dat komt omdat de EIB niet zelf zaken met hen doet, maar dat aan lokale banken in Nederland overlaat. Grote bedrijven moeten de EIB direct (zonder tussenpersonen) benaderen.
Van Ballekom gaat de komende maanden daarom de naamsbekendheid van de EIB vergroten. „Ik wil niet over 5 jaar het verwijt krijgen: hadden we nu maar geweten wat de EIB had kunnen betekenen voor ons, want dan zouden we er wel een beroep op gedaan hebben”, stelt de dit jaar op de belangrijke Europese post aangestelde Nederlander.
In totaal heeft de EIB in 2012 zo’n 50 miljard euro geïnvesteerd. Daarvan ging 1,2 miljard naar Nederland. In 2011 bedroegen de totale investeringen nog 70 miljard en ging slechts 860 miljoen euro naar Nederlandse projecten. „Er is dus al een lichte stijging merkbaar, maar deze bedragen mogen wat mij betreft best omhoog”, aldus Van Ballekom.
De in 1958 opgerichte EIB geldt als de grootste publieke investeerder ter wereld en wordt gefinancierd door leningen op de kapitaalmarkten. De 27 EU-lidstaten zijn aandeelhouders van de bank. Bedrijven die aanspraak willen maken op een lening moeten aan de EIB kunnen aantonen dat hun projecten op lange termijn rendabel zijn.