Buitenland

Stroomuitval zet bijna heel Italië in het donker

Een afbrekende tak die op een hoogspanningsleiding in Zwitserland viel heeft een kettingreactie teweeggebracht die gisterochtend vroeg heel Italië, op Sardinië na, in het donker zette. Zondagavond was de elektriciteitsvoorziening overal hersteld.

AP
29 September 2003 12:49Gewijzigd op 14 November 2020 00:36

Vier mensen blijken door de stroomuitval te zijn verongelukt. Twee vrouwen, 81 en 72 jaar, overleden na een val in onverlichte trappenhuizen. Een vrouw van 92 overleed aan brandwonden die zij opliep toen haar kleding vlam vatte door een kaars. Een vierde vrouw kwam om bij een botsing op een kruispunt waar de verkeerslichten niet werkten.

De stroomuitval was omvangrijker dan die van 14 augustus in Canada en de Verenigde Staten. Daar werden 50 miljoen mensen getroffen, terwijl Italië 58 miljoen inwoners telt.

De 17-jarige Tomasso Primavera, die op het moment dat de lichten uitgingen op zijn scooter in Rome rondreed, zei dat op straat paniek uitbrak. „De toeristen werden helemaal dol. Iedereen dacht aan zichzelf.”

Zo’n 110 treinen met 30.000 passagiers aan boord kwamen stil te staan, vluchten werden vertraagd of moesten worden afgelast. Ziekenhuizen moesten overschakelen op noodaggregaten. In Turijn werd een zes uur durende levertransplantatie onderbroken, maar na inschakeling van de noodvoorziening kon de operatie met succes worden voltooid.

In Rome kwam een abrupt einde aan de Witte Nacht, een evenement waarbij winkels, restaurants en musea de hele nacht open zijn en waarvoor een groot aantal mensen op de been was. Het publiek was gemaand vooral met het openbaar vervoer te komen en veel mensen strandden bij de metrostations.

Het Vaticaan, waar de Sint-Pieter in het donker gehuld bleef, moest een noodaggregaat gebruiken om de woorden waarmee de paus de benoeming van dertig kardinalen bekendmaakte, te versterken. De journalisten in het perskantoor van het Vaticaan moesten hun aantekeningen maken bij het licht van kaarsen en zaklantaarns.

Aanvankelijk kreeg Frankrijk, waarvan Italië een deel van zijn elektriciteit betrekt, de schuld. Een woordvoerder van het Zwitserse elektriciteitsbedrijf Atel maakte echter bekend dat de problemen daar waren begonnen met een afgebroken tak. Door het uitvallen van de leiding waarop deze terechtkwam, raakte een andere leiding overbezet, wat tot gevolg had dat de transmissie vanuit Frankrijk uitviel, zei hij. „Daarna vielen alle verbindingen naar Italië uit.”

Het Italiaanse elektriciteitsbedrijf Enel kon zich in deze verklaring vinden, maar het Franse bedrijf RTE vond het nog te vroeg om een oordeel te vellen. Zowel Zwitserland als Frankrijk heeft gezegd dat Italië de problemen zelf nog heeft verergerd.

Italiaanse functionarissen gaven toe dat hun elektriciteitssysteem zwaar tekortschiet. Woordvoerder Ralph Traviato van Enel zei dat Italië bijna 17 procent van zijn stroom importeert, vergeleken met gemiddeld 2 procent in andere Europese landen. ’s Nachts wordt de eigen stroomvoorziening op een laag pitje gezet, zei hij, waardoor een probleem dat zich in die uren voordoet bij de aanvoer uit het buitenland grotere gevolgen heeft. Bovendien is de afname van energie in Italië de laatste jaren enorm gestegen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer